Софийска филхармония МЕГАБОРД

Към историците

(Не твърдя това, което казвам)

Паметникът на съветската армия в Княжеската градина в центъра на София. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Към историците

Паметникът на съветската армия в Княжеската градина в центъра на София. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Първа част

За да има общонародно съгласие относно Паметника на съветската армия, трябва историците ни да се разберат помежду си, да постигнат консенсус и да ни отговорят официално на въпроси, породени от приказки между хората, или може би от шепоти между тях. Тук ми идва да изпадна в лирическо отклонение – „Аз питам“ е едно езоповско и доста смело стихотворение на Стефан Цанев от периода на престъпния ни режим. (Извинявам му се, че го цитирам, не съм го питал.) Но искам и аз да питам, не в стихотворна форма, а за да знам чисто информативно:

1. Вярно ли е, че по нареждане на тази армия в доста градчета и селца са били убити освен представителите на официалните власти, но и попът, учителят и лекарят, без никакъв съд и присъда? (Не знам, затова питам.)

2. Вярно ли е, че пак по нейно нареждане, от всяко предприятие и община е имало определена бройка хора, които е трябвало да бъдат избити, независимо от това дали са виновни за нещо или не? И то пак без съд и присъда. (Не знам, затова питам.)

3. Вярно ли е, че съветските съветващи са ни посъветвали „със съвет, който да не може да бъде отхвърлен“ да изтрепем просто ей така около 35 000 души? А и доста повече да изпратим в концлагери или да изселим в други градове!? (Не знам, затова питам.)

4. Дали за виц се е лежало в затвора? И колко се е лежало? (Не знам, затова питам.)

Молба към знаещите:

Моля ви, историци, разберете се и ни кажете всичко това! (За да знам и да не питам.) Чак тогава ще може категорично да се изясни кому е нужен този паметник. А защо първо да не се направи референдум на тема дали на народа му пука въобще за пострадалите от тази армия хора, или всъщност се радва на тяхното нещастие?!

Втора част

Въпрос към себе си от сферата на народопсихологията: – За коя прослойка от хора това да си „умно-красив“ може да бъде обидно или достойно за присмех?

Отговор на себе си: – За „глупаво-грозната„ прослойка, разбира се!

Пожелание към по-начетените от мен:

Езиковеди, съберете се и ни кажете кое е с по-негативна тежест: това да си умен и красив или това да си глупав и грозен? Политически партии, определете се към коя от тия две групи да се насочите в зависимост от това коя ще е по-добра за България! Аз лично си падам по групата на глупаво-красивите, но само от женски пол. Ха-ха! А в живота най-, най-, ама най-трудно е на умно-грозните. Особено на тези от женски пол. От отчаяние те стават дори ненужно умни. Това да си и ненужно грозен и ненужно умен – ужас! Може да ги видите с торби на главите да дават умни съвети. Ха-ха-ха! Понеже са с торби на главите, те не виждат на кого дават съветите си. (И тук има „ха-ха“.) Това си е безотговорност!

Съветваните също не виждат от кого приемат съвети. И това си е безотговорност.

Послепиш („пиш“ може да идва от „пиша“ или от „пишкам“):

Тези, които държат да не посягаме на паметта, вградена в паметниците, искам да ги попитам дали същото би трябвало да важи и за близко до съветската, но предсъветска памет? (Аз не мисля така.) Баба ми, например, ми е казвала, че някои софийски булеварди са носели имената на хитлер и мусолини (нарочно ги пиша с малки букви)… После пък Варна е носила името на техния „колега“ сталин и т. н.

Последно питане: Защо нямаме паметник на Предателя? Във вид на фъшкия, в която е забучено знаме, например…

Ха-ха, пошегувах се!

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах