Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Към морето с влака на изкуството

БДЖ представи локомотив, дело на известния графити-артист Насимо

Локомотивът е изрисуван от Насимо с препратки към различни символи на България. Снимки: Официален сайт на БДЖ - Към морето с влака на изкуството

Локомотивът е изрисуван от Насимо с препратки към различни символи на България. Снимки: Официален сайт на БДЖ

Често при транзитно преминаване през гари из цялата страна пътниците на БДЖ могат да видят спрени по релсите локомотиви и вагони, „изрисувани“ с разнообразни драсканици, надписи и тагове. Един влак обаче вече ще се отличава значително от тях – от тази седмица по коловозите на България ще пътува истинско произведение на изкуството, дело на Станислав Трифонов – Насимо.

Известният графити-художник е бил поканен от БДЖ да изрисува един от локомотивите им, като проектът е послание, че „контролираното рисуване може да има красив краен резултат“, посочват от железниците.

На машината се виждат различни препратки към основни национални символи у нас като лъвове, рози и др.

Първият си курс арт локомотивът направи във вторник, 13 август с бързия влак от София за Бургас, като предстои да бъде включван в съставите на различни композиции, пътуващи из страната.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах