VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Към морето с влака на изкуството

БДЖ представи локомотив, дело на известния графити-артист Насимо

Локомотивът е изрисуван от Насимо с препратки към различни символи на България. Снимки: Официален сайт на БДЖ - Към морето с влака на изкуството

Локомотивът е изрисуван от Насимо с препратки към различни символи на България. Снимки: Официален сайт на БДЖ

Често при транзитно преминаване през гари из цялата страна пътниците на БДЖ могат да видят спрени по релсите локомотиви и вагони, „изрисувани“ с разнообразни драсканици, надписи и тагове. Един влак обаче вече ще се отличава значително от тях – от тази седмица по коловозите на България ще пътува истинско произведение на изкуството, дело на Станислав Трифонов – Насимо.

Известният графити-художник е бил поканен от БДЖ да изрисува един от локомотивите им, като проектът е послание, че „контролираното рисуване може да има красив краен резултат“, посочват от железниците.

На машината се виждат различни препратки към основни национални символи у нас като лъвове, рози и др.

Първият си курс арт локомотивът направи във вторник, 13 август с бързия влак от София за Бургас, като предстои да бъде включван в съставите на различни композиции, пътуващи из страната.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg