Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Камък от Хирошима излагат само днес в „Земята и хората“

Днес се отбелязва Денят на милосърдието в памет на жертвите на ядреното нападение над японския град

„Камъкът за мир“, който се излага пред публика веднъж годишно.  Снимка: Национален музей „Земята и хората“ - Камък от Хирошима излагат само днес в „Земята и хората“

„Камъкът за мир“, който се излага пред публика веднъж годишно. Снимка: Национален музей „Земята и хората“

„Камък за мир“, част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив, ще бъде изложен днес, 6 август, в музея „Земята и хората“ в София. Той се експонира само на този ден всяка година благодарение на Рейкийо Умемото, откупил камъните – „свидетели“ на ужаса.

Основаната от него Асоциация „Камък за мир“ ги изпраща през 1991 г. до лидерите на 188 страни в света, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време. Върху всички гранитни късове Рейкийо Умемото гравира образа на японската богиня на милосърдието Канон.

По инициатива на президента Петър Стоянов през 1997 г. камъкът е предаден в музея „Земята и хората“ с ангажимент „Денят на милосърдието” да бъде отбелязван всяка година по подходящ начин.

Поради епидемичната обстановка тази година, както бе и миналата, няма да се състои официална церемония, но от 10 до 18 ч. всички желаещи могат да поднесат цветя пред „Камъка за мир“. От 10,30 ч. в музея започва и концерт на японския пианист Юске Хосака, завършил българската Национална музикална академия и носител на Голямата награда на Международния конкурс „Музиката и Земята“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах