Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Камъни пътуват в Долината на смъртта

Тайната им е разкрита

Камъните изминават между 2 и 6 метра в минута! - Камъни пътуват в Долината на смъртта

Камъните изминават между 2 и 6 метра в минута!

Нещо странно се случва в прашната и напукана повърхност на Долината на смъртта в Калифорния, САЩ. Стотици камъни се търкалят по протежението на сухото езеро Рейстрак Плая. Разгадаването на тази мистерия занимава учените вече почти един век, специалисти от Сан Диего обаче твърдят, че са я разшифровали.

Професор Ралф Лоренц от университета Джонс Хопкинс провежда изследване за НАСА в Долината на Смъртта. Той смята, че тайната на движещите се камъни се крие в замръзналата вода под дъното на Рейстрак Плая. Лоренц и екипът му вярват, че „магическата” сила, която движи камъните, всъщност е перфектната комбинация от дъжд, лед и слънце.

Когато вали, водата влиза в почвата на езерото, където замръзва през зимата. Дълбочината, на която се образува ледът, не е голяма, което позволява взаимодействието му с камъните.

rock2-a

Ледът е тънък, колкото еднопластово стъкло за прозорец, но достатъчно здрав и силен, за да издържи на тежестта на камъните. Когато е слънчево, той започва да се топи, разбивайки се на големи плуващи блокове. Те пък са придвижвани от вятъра по протежението на езерото, като по този начин търкалят камъните и оставят следи в меката кал. Тази теория отхвърля предишните за ураганни ветрове и пясъчни бури.

Камъните се движат само няколко инча в секунда. За една минута изминават разстояние между 2 и 6 метра. Скорост, която е почти недоловима без специална измервателна техника. Пътешествието им е до мястото, от което повече не помръдват.

”Последното им подозирано движение датира от 2006 година. Освен това има доказателства, че честотата на придвижването им, което изисква изключително студени нощи, за да се образува лед под повърхността, може да е намаляло след 70-те години заради промяната в климата”, казва професор Лоренц.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов