Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камарата на архитектите няма да участва в конкурса за „Св. Неделя“

Главният архитект на София: Искам да участват утвърдени имена, с капацитета да свършат задачата, а не някое студентско бюро

Остра полемика в професионалните среди предизвикаха условията на конкурса за нов облик на столичния площад „Св. Неделя“. Снимка: БГНЕС - Камарата на архитектите няма да участва в конкурса за „Св. Неделя“

Остра полемика в професионалните среди предизвикаха условията на конкурса за нов облик на столичния площад „Св. Неделя“. Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите в България няма да участва в конкурса за концепция на нов облик на площад „Света Неделя“, обяви Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ, пред „Капитал“. Архитектите не приемат условията на конкурса и не го одобряват дори в компромисния нов вид, който Столична община изготви след подаден от Камарата сигнал, че състезанието е твърде ограничаващо и изключва участието на много български фирми. От Камарата на архитектите смятат да обжалват обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията.

Миналата седмица стана ясно, че условията за изграждането на нов облик на централния площад ще бъдат наполовина занижени, за да може да участват и по-малките български фирми. От поправката в необходимия за конкурса документ, публикуван на страницата на Столична община, става ясно, че достатъчни в кандидатстващия екип вече са 5 човека (вместо 15), оборотът на студиото за последните три години трябва да е в размер на 750 хил. лв. (вместо 1,5 млн. лв.) и приходите от сходен проект да са на стойност от 375 хил. лв. (вместо 750 хил.).

„Това са условия, които да изберат един добър мениджър на проектантския екип, но не и добър архитект“, каза Бакалова в предаването „Здравей, България“ по Нова на 9 октомври.

На 8 октомври от КАБ поискаха обществената поръчка за концепцията да бъде прекратена и да се създаде международен архитектурен конкурс, който да събере стотина проекта с идеи за знаковото пространство.

Вижте още: ОТ КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ ИСКАТ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНКУРСА ЗА „СВ. НЕДЕЛЯ“

„Това са силно дискриминационни условия, на практика те редуцират пазара и участието на архитектите и ще се явят примерно 10 до 20 компании, няма да се явят 100“, каза Бакалова.

На критиките за липса на прозрачност в процедурата за провеждане на конкурса главният архитект на София Здравко Здравков обясни по Нова тв, че заданието е изработено с участието на международни експерти и според него критериите са повече от прозрачни.

„Искам да поканя екип, който да може да свърши задачата от идеята до крайната плочка, а не да се упражнява в центъра на София всяко бюро с неясен капацитет. Госпожа Бакалова е наясно, че вече има един открит провален конкурс, така че аз не искам да повтарям грешките на колегите преди мен и искам да дам тази награда на онзи, който може да свърши работа – заяви Здравков. – Това е международен конкурс, в който искам да участват всички колеги, които са утвърдени и имат капацитета да свършат задачата, а не някое студентско бюро да ми представи концепция, която не може да изпълни впоследствие.“

И понеже няма изгледи условията за участие в проекта отново да бъдат променяни заради КАБ, Бакалова обяви, че председателят на Камарата Борислав Игнатов няма да вземе участие в журито по проекта.

„Камарата беше подведена с този конкурс през лятото, когато бяхме поканени да излъчим наш представител в журито. Тогава не знаехме условията – добавя Бакалова пред „Капитал“. – Конкурсът може да се отвори към всички, защо не и към студенти, необременени от плочки и павета. Когато се стигне до работна фаза – тогава може да се търси сериозен проектант с голям опит при управлението на проекти. При изработването на концепция това не е необходимо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg