Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камарата на лордовете иска да спре Брекзит

Веднъж активирано, напускането на Европейския съюз на теория е необратимо. Ако въобще бъде стартирано

Парламентът на Великобритания се състои от две камари - на лордовете и на общините. Горната камара обикновено възпира по-крайните политически решения в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Камарата на лордовете иска да спре Брекзит

Парламентът на Великобритания се състои от две камари - на лордовете и на общините. Горната камара обикновено възпира по-крайните политически решения в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на лордовете може да спре напълно или поне да забави процеса по напускане на Европейския съюз, заявява консервативен пер. Това е баронеса Уеткрофт, която се надява Брекзит да бъде отложен чрез протакане на член 50, което да доведе до втори референдум и потенциална промяна в общественото мнение.

„Ако трябва да прокараме законодателно решение на Парламента, смятам, че Камарата на лордовете действително може да забави нещата. Смятам, че мнозинството от перовете са за оставане [в ЕС]”, заявява тя пред „Таймс”.

През есента съдът трябва да реши дали кабинетът има, или няма правото да задейства член 50 без съгласието на Парламента. Баронесата казва, че ще подкрепи Камарата на лордовете в забавянето на този ход, ако Парламентът получи възможността да реши.

„Бих се надявала, че докато ние бавим нещата, в Европейския съюз ще настъпи раздвижване в ЕС – достатъчно, за да поставим отново въпроса пред избирателите – било то чрез парламентарни избори или чрез втори референдум”, казва тя.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Постепенно става все по-ясно, че и други перове са настроени против член 50, отбелязва „Индипендънт“. Председателят на Консервативната партия Патрик Маклафлин твърди, че член 50 ще бъде задействан преди 2020-а, когато предстоят редовните парламентарни избори. Министър-председателят Тереза Мей обаче посочва, че процесът няма да започне преди края на тази година и казва, че позицията на страните, конституиращи Обединеното кралство, първо трябва да бъде изяснена: Шотландия и Северна Ирландия, както и Гибралтар са силно настроени против напускането на Обединена Европа; съществуват нагласи за отделянето и на трите от Великобритания заради загубата на общия пазар. Правителствената лидерка се обявява за „отворена за всеки възможен сценарий” относно европейското бъдеще на Обединеното кралство.

Веднъж активирано, напускането на Европейския съюз е на теория необратимо. Ако изобщо започне, целият процес би трябвало да отнеме между две и десет години.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах