Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Камбаната“ на Недялко Славов на театрална сцена

Александър Секулов работи по драматизация на един от най-четените съвременни български романи

Недялко Славов със статуетката „Христо Г. Данов“, присъдена му за „Камбаната“ в Пловдив през юни. Сега в града под тепетата ще се играе театрален спектакъл по романа. Снимка: БГНЕС - „Камбаната“ на Недялко Славов на театрална сцена

Недялко Славов със статуетката „Христо Г. Данов“, присъдена му за „Камбаната“ в Пловдив през юни. Сега в града под тепетата ще се играе театрален спектакъл по романа. Снимка: БГНЕС

Пловдивският театър продължава да поставя на сцена съвременна българска литература. След спектаклите по „Възвишение“ на Милен Русков, „Сестри Палавееви“ на Алек Попов и „Вълци“ на Петър Делчев, зрителите в града под тепетата ще гледат и драматизация по романа „Камбаната“ на Недялко Славов, съобщава „Пловдив Тайм“.

Амбицията на екипа е премиерата да е на „Сцена на кръстопът“ през есента догодина. По драматизацията на текста ще работи самият Славов и Александър Секулов, който от няколко години е драматург в трупата в Пловдив.

„Стремежът ни ще бъде насочен към това да съхраним духа, уникалостта на романа, поетичния език на автора, интересната история, цветните образи – казва директорът на театъра Кръстю Кръстев. – Това е истинско предизвикателство, защото макар да го четат много хора, Недялко Славов не пише популярна литература. Неговата проза е истинска, дълбока, поетичният му опит прави рисунъка на образите незабравим. Книгите му носят безумно красива поетика.“

Поставянето на „Камбаната“ е част от дългосрочен проект. Пловдивската сцена възнамерява в следващите четири години да постави текстове на Константин Иречек, Свобода Бъчварова, Димитър Димов.

„Камбаната“ излезе през 2016-а и за нея Недялко Славов получи наградата „Хеликон“ за втора поредна година. Книгата неизменно е сред номинираните на водещите литературни отличия от нас (сред които и за роман на годината на Фондация „13 века България“), като спечели още „Христо Г. Данов“ за художествена литература.

Вижте още: ИСТИНАТА ЗА НАШЕТО БЪЛГАРСКО НЕСБЪДВАНЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90