Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къмбърбач пише до Дядо Коледа: Помогни децата ни да останат по-дълго деца

Нуждаят се от малко магия в свят, където границите между невинност и отговорност се размиват, казва актьорът

Бенедикт Къмбърбач моли Дядо Коледа да разсее децата от реалностите на този полудял свят, така че те да могат да се смеят с глас вместо да се давят в сълзи. - Къмбърбач пише до Дядо Коледа: Помогни децата ни да останат по-дълго деца

Бенедикт Къмбърбач моли Дядо Коледа да разсее децата от реалностите на този полудял свят, така че те да могат да се смеят с глас вместо да се давят в сълзи.

Възрастни пишат до Дядо Коледа. В Деня на писането на хартиени писма във Великобритания (7 декември) знаменитости по традиция се обръщат към добрия старец. Този път в апелите им прозира много повече от обичайния хумор. Личности като Бенедикт Къмбърбач и Ани Ленъкс се молят за повече мир по света и радост в сърцата на децата, предава „Гардиън“.

„Скъпи Дядо Коледа – започва писмото си Къмбърбач, – не за себе си искаме твоята помощ за околната среда, мигрантската криза, образованието, хранителните банки, човешките права, фундаментализма и войните. Въпреки че Бог знае, че се нуждаем от цялата помощ, която можем да получим…, ти си за децата. Децата, които се нуждаят от някаква магия в свят, където границите между невинност и отговорност, между игриво въображение и хладните препятствия пред възрастните – тези граници постоянно се размиват. И това е, за което бих искал да те помоля да помогнеш. Малко повече време тези деца да бъдат деца.“

По-нататък в писмото си Къмбърбач моли Дядо Коледа да разсее децата от реалностите на този полудял свят, така че те да могат да се смеят с глас вместо да се давят в сълзи – най-вече онези, които се грижат за роднините си или страдат от болести, глад или бедност:

„И особено тези, които се крият в изоставени сгради, докато над тях се сипят бомби. Особено тези, които треперят от страх и студ в лодки в опит да избягат екологична катастрофа или война. Моля те, помогни да осветим световете им с момент на радост и надежда. Предполагам, че направих точно това, което казах, че няма да сторя… Поисках да помогнеш на възрастните, за да разрешиш някои от най-големите тревоги, които имаме за децата си.“

Актьорът завършва писмото с обещание за допълнителни сладки, когато Дядо Коледа се спусне през комина. И поставя послепис:

„И моля, може ли да получа светлинен меч?“

Бенедикт Къмбърбач не е единственият, който иска от добрия старец нещо отвъд обичайните нови играчки. Музикантът Том Йорк например призова Дядо Коледа тази година да не носи подаръци на „шефовете на петролните компании и политиците, чието влияние те купуват“.

Певицата Ани Ленъкс пък пожела помощ за бежанците:

„Би ли могъл да направиш така, че цели поколения да не бъдат принудени да бягат от домовете си от страни от Сирия до Нигерия, защото са били продължително бомбардирани, изгаряни и тероризирани във всяка минута… Би ли бил така добър да въведеш малко здрав разум и състрадание в сърцата на изпълнените с омраза престъпници с окървавени ръце? Благодаря ти, Дядо Коледа… Искрено се надявам да съществуваш и за възрастните.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90