Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къмбърбач се обяви за идиот, нарекъл тъмнокожите актьори „цветнокожи“

Бенедикт се извини в писмен вид: Инцидентът поне ще засили употребата на думи, които не нанасят щети

„Да наречеш някого цветнокож в днешно време, е старомодно и потенциално обидно”, заяви по адрес на Къмбърбач благотворителната организация „Покажи на расизма червен картон”. - Къмбърбач се обяви за идиот, нарекъл тъмнокожите актьори „цветнокожи“

„Да наречеш някого цветнокож в днешно време, е старомодно и потенциално обидно”, заяви по адрес на Къмбърбач благотворителната организация „Покажи на расизма червен картон”.

Бенедикт Къмбърбач се самоопредели като идиот и глупак, защото нарекъл тъмнокожите актьори „цветнокожи”.

Англичанинът, получил номинация за Оскар заради превъплъщението си в Алън Тюринг в „Игра на кодове”, в интервю неотдавна засегна темата за актьорското разнообразие, сравнявайки британската и американската развлекателна индустрия. „Що се отнася до цветнокожите актьори, на тях им е по-трудно в Обединеното Кралство”, коментира Къмбърбач британските си колеги си с по-тъмен цвят на кожата Идрис Елба, Чиуетел Еджиофор и Дейвид Ойелово, които намериха по-голям успех в Америка, отколкото в родната им страна.

Британската благотворителна организация „Покажи на расизма червен картон” отбеляза, че е благодарна за посланието на Бенедикт Къмбърбач, което изпраща към индустрията, но го мъмри заради избора на думи, наричайки ги „демоде”. „Да наречеш някого цветнокож в днешно време, е старомодно и потенциално обидно.”

Актьорът, станал известен с ролята си на Шерлок в едноименния сериал, написа писмено извинение, в което казва: „Аз съм съкрушен, че нанесох обида, използвайки остаряла терминология. Не се извинявам за това, че съм идиот и знам, че съм нанесъл вреда. Мога само да се надявам, че инцидентът ще засили нуждата от правилната употреба на думи, които не нанасят щети. Най-ироничното в случая е, че аз говорих за расовото неравенство в актьорските среди в Обединеното Кралство и нуждата за спешна промяна в нашата индустрия.”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg