Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Къмбърбач в реч след представление: Майната им на политиците!

След „Хамлет“ актьорът разкритикува английското правителство за решението му да допусне в страната само 20 хил. мигранти

Бенедикт Къмбърбач държи речи в подкрепа на бежанците след всяко представление на „Хамлет“ в арт център „Барбикан“. - Къмбърбач в реч след представление: Майната им на политиците!

Бенедикт Къмбърбач държи речи в подкрепа на бежанците след всяко представление на „Хамлет“ в арт център „Барбикан“.

Бенедикт Къмбърбач е крайно възмутен от мигрантската криза и начина, по който реагира правителството. В реч след представление на „Хамлет“ актьорът каза пред публиката: „Майната им на политиците“.

В арт център „Барбикан“, където се играе спектакълът, Къмбърбач нееднократно е апелирал от сцената за дарения в помощ на сирийските бежанци. Досега публиката е събрала над 150 000 британски лири (410 000 лв.) за международната организация Save the Children.

В последната си реч Къмбърбач беше особено критичен към решението на британското правителство да приеме само 20 000 бежанци в рамките на 5 години. Актьорът издекламира поема на сомалийската поетеса Уарсан Шире – същата, която чете и в началото на благотворителния сингъл Help is Coming, издаден през лятото. Една от строфите гласи:

„Никой не слага деца в лодка, освен ако водата не е по-безопасна от земята“.

Къмбърбач разказа на публиката за преживяванията на свой приятел, доброволец на гръцкия остров Лесбос, където ежедневно пристигат по 5000 бежанци:

„На хоризонта не се е виждало нищо друго освен лодки, а по брега – нищо друго освен спасителни пояси. Ние, като граждани на света, ви казваме: виждаме ви… и поне някаква помощ идва“.

Много от зрителите в салона заявиха, че споделят възмущението на Къмбърбач от политиците и разбират защо е използвал нецензурен израз по техен адрес, въпреки че сред публиката е била баронеса Шърли Уилямс от Лейбъристката партия.

„Изведнъж, сякаш от нищото се появи това „Майната им на политиците“. Не очакваш подобно нещо, когато отиваш да гледаш „Хамлет“. Но въпреки това се чуха и аплодисменти“, разказа един от зрителите пред „Дейли Мейл“.

Наскоро Къмбърбач отбеляза, че иска да се срещне с министъра на вътрешните работи, за да обсъдят кризата с бежанците.

„Не мисля, че правителството прави достатъчно. Радвам се, че имам възможността да кажа това. Бих искал да седна с Тереза Мей, за да ми обясни как работи нейният икономически и политически модел“, каза пред „Скай нюз“ актьорът на премиерата на филма с негово участие „Черна служба“.

„Кризата е огромна и не правим достатъчно за преодоляването й. Да, имаме нужда от дълготрайни решения; да, необходимо е да измъкнем хората от лагерите, за да облекчим страданията им; да, добра идея е да изнамерим конкретно решение, когато те пристигат тук. Но да кажеш, че приемаш 20 000 за пет години, когато 5000 пристигат на ден? Време е да се събудим!“, допълни Бенедикт Къмбърбач.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg