Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камчатка – раят за риболов на мечките

 - Камчатка – раят за риболов на мечките

Полуостров Камчатка е едно от най-фантастичните места за разходка на любителите на прохладата през лятото. Намира се в североизточната част на Русия и разделя Берингово и Охотско море. Създаден е в резултат на вулканична дейност и в своето бурно геоложко минало е бил потопен в океана.

kam1-1

По размери е колкото Япония. А красотата му е дива и опасна, защото на него има 160 вулкана, 28 от които са действащи. Годишно е разтърсван от около 800 земетресения и сравнително мощни на моменти изригвания.

В кратера на един от изгасналите вулкани се простира живописното Курилско езеро. Това е вторият по големина сладководен басеин на полуострова – 77 km ². Средната му дълбочина е 195 м, а максималната достига 316 м. Над гладката му повърхност се издигат немалко вулканични острови.

Край североизточната част на езерото се намира 1578-метровият активен вулкан Il’inskii с перфектна конусовидна форма. Неговите потоци от лава се спускат директно в езерото, образувайки заливчета.

Kam5

Курилското езеро е най-голямото в Евразия, в което сьомгата хвърля хайвера си. В него се вливат много реки и потоци. Когато рибата се изкачва по течението на река Черноглава, водата в него е като врящ казан от сьомга. Тя се катери по течението нагоре от юни до март.

kam8-a

Сьомгата привлича много кафяви мечки. Те обикновено се избягват една друга, но не и когато рибата си хвърля хайвера. Мечките са толкова заети с риболова, че не обръщат внимание не само на роднините си наоколо, но и на хората.

kam2

Въпреки това близки срещи с мечките не са позволени на туристите. Разрешено е да бъдат наблюдавани от кули.

kam6

kam7

Сезонът за туристи на Камчатка е много кратък – юли, август и септември.

kam9

Източник: Моя планета

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах