СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Камен Донев – Сирано в „Армията“

Актьорът ще празнува своята 50-годишнина, завръщайки се в първата си трупа

Актьорът Камен Донев. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Камен Донев – Сирано в „Армията“

Актьорът Камен Донев. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Дванайсет години, след като излезе от трупата на Театър „Българска армия“, Камен Донев се завръща като актьор в спектакъл на състава. Донев получи главната роля в „Сирано дьо Бержерак“ – на грозноватия поет от едноименната пиеса на Едмон Ростан в превода на Веселин Ханчев.

Актьорът започна репетиции с трупата под режисурата на Стоян Радев. В ролята на глуповатия хубавец, който произнася красивите стихове на Сирано, влиза Ясен Атанасов, а в образа на красавицата – обект на любовта и на двамата – е Луизабел Николова. Премиерата се очаква през април тази година, когато Камен Донев ще празнува 50-ата си годишнина.

Военният театър е много важен в актьорската биография на Донев – това е първата трупа, в която постъпва на щат Донев, след като завършва НАТФИЗ. Този период е изключително благодатен за него, с годините той се превръща в един от най-играещите актьори в състава, почти всяка вечер е на сцената. Една от най-силните роли в кариерата му е на Стенли Ковалски в „Трамвай „Желание“ под режисурата на проф. Крикор Азарян. И така до 2009-а, когато решава да напусне трупата и се впуска в приключението, наречено „Възгледите на един учител за народното творчество“. Моноспектакълът му е едно от най-аплодираните представления на театрална сцена през годините, играе го и до днес, включително и продължението му – Лекция № 2 за всеобщата просвета. И двете днес са в афиша на Театър „Българска армия“. През 2011-а Донев постави свой текст в „Армията“ – „Кръщене“, играно в продължение на пет сезона.

В останалите роли в „Сирано дьо Бержерак“ влизат Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов, Ели Колева и студенти от Театралния колеж „Любен Гройс”.

Художник на представлението ще бъде Никола Тороманов, композитор – Славчо Николов, хореограф – Теодора Попова – гост, фехтовка – Камен Иванов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg