Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Камен Донев с възхвала на Крикор Азарян

Големият режисьор ще бъде почетен със спектакъл в Театър „Азарян“

Рожденият ден на Крикор Азарян ще отбележат учениците му в театъра на негово име. - Камен Донев с възхвала на Крикор Азарян

Рожденият ден на Крикор Азарян ще отбележат учениците му в театъра на негово име.

Рожденият ден на големия Крикор Азарян ще бъде отбелязан на най-подходящото място – театралната сцена. На 14 март (понеделник) в театър „Азарян“ ще се играе спектакъл по идея и реализация на Камен Донев, един от учениците на режисьора.

„Азарян и електрическата крушка“ е своеобразен подарък към публиката и израз на уважението, любовта и признателността на хората, които са се докоснали до мъдростта и душевността на Азарян. На сцената излизат не само негови ученици, но и актьори, играли в постановките му през годините.

Сред тях са освен авторът и режисьор на спектакъла Камен Донев, още и Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Малин Кръстев, Валентин Танев, Стефка Янорова, Койна Русева, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан и др.

„Преди много време, в съвсем свободен разговор, проф. Азарян каза нещо, което се запечата завинаги в паметта ми. Смея да кажа, че дори ме направи и по-свободен – казва Камен Донев, автор и режисьор на проекта. – Неговите думи бяха: „…На добрия актьор му трябва само една електрическа крушка”. С течение на времето това условие, изразено с едно изречение, беше като спасителен пояс в доста сценични ситуации и задачи… Но важното е, че дойде тъкмо навреме.

В духа на това трябва да се каже колко често Азарян говореше, демонстрираше и изискваше от нас да спазваме така наречената душевна хигиена на актьора. В какво се състои тя е трудно да се каже набързо… Но, в общи линии, най-важни оставаха: предварителната настройка преди да излезеш на сцената, облеклото, което в никой случай не трябва да е това, с което вървиш по улицата, емоционална и умствена концентрация, заучен и овладян авторов текст, партньорство и задължителното мислене…

Тези и още няколко неща можеше да се каже, че поддържат актьора в бойна готовност и наистина, когато той стъпи на сцената, не се нуждае от нищо кой знае какво, освен от светлина, за да го виждат хората, или образно казано – от една електрическа крушка.

На 14 март ученици, приятели и симпатизанти на Азарян ще се съберем, за да си припомним, разкажем и покажем разни неща, свързани с тази тема. Всеки ще сподели свои преживявания около репетиционния процес с проф. Азарян. Ще отдадем дължимото на неговите усилия и вяра в красотата на театралната професия.“

Организацията на „Азарян и електрическата крушка“ е осъществена съвместно с Националния дворец на културата и фондацията на името на режисьора. Билетите за събитието вече са пуснати в продажба на касите на Билетен център-НДК на цени от 20 и 15 лв., с намаление за ученици, студенти и пенсионери – 10 лв.

„Рожденият ден на Крикор Азарян е и ден на театъра, носещ неговото име – споделя директорът на НДК Мирослав Боршош. – Всяка година голямото семейство на професора – неговите близки, студенти и приятели, отбелязват този празник. Щастлив съм, че вече имат свое място и то се нарича Театър Азарян.“

И така, 14-и март, рожденият ден на Крикор Азарян ще отбележим на неговото място. На сцената, под електрическата крушка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС