Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камен Донев за Реформата: Не се получи, но Христо Мутафчиев ми е като брат

За толкова години никой от Министерството на културата не ми се обади за съвет, каза по Би Ти Ви актьорът

„България е в ситуация на война - морална война. Ежедневно хората се борят, искат да намерят някаква ценностна система, искат моралът и доброто да доминират“, каза Камен Донев по Би Ти Ви. - Камен Донев за Реформата: Не се получи, но Христо Мутафчиев ми е като брат

„България е в ситуация на война - морална война. Ежедневно хората се борят, искат да намерят някаква ценностна система, искат моралът и доброто да доминират“, каза Камен Донев по Би Ти Ви.

Реформата в театъра не се получи, но Христо Мутафчиев ми е като брат“, коментира Камен Донев поредните промени, които предстоят в сценичните изкуства у нас. Актьорът гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви, за да обяви, че ще снима пълнометражен игрален филм по повестта „Жътварят“ на Йордан Йовков. Заедно с Донев в студиото бе режисьорът Борис Радев.

Резонно първият въпрос към Камен Донев бе за Христо Мутафчиев, от когото близо 100 човека от Народния театър преди ден поискаха да се оттегли от председателския пост в Съюза на артистите. Преди Камен Донев в студиото се появиха двама от подписалите се срещу Мутафчиев – актьорът Сава Драгунчев и режисьорката Росица Обрешкова.

„Той не работи В името на артиста, а ОТ името на артиста“, каза Драгунчев.

А Обрешкова обясни:

„Тук, на тази маса, сигурно ще седнат защитниците на Мутафчиев. В това няма лошо – въпросът е да се възбуди дебат в обществото, да се замислим дали от този колос на държавността – културата – има нужда или не. Защото нещата вървят към разруха.“

Минути по-късно в дебата се включи Камен Донев:

„Не искам да се изказвам по този въпрос, тъй като Христо [Мутафчиев] ми е много близък приятел, да не кажа брат. Второ: не съм запознат с обстоятелствата. И трето: честно да ти кажа – въобще не ме интересува Реформата в театъра, защото за толкова години тази Реформа така и не се получи в нейния полезен вариант – все някой е недоволен, все има разправии…“

Донев даде пример за реформата, която провежда със собствената си кариерата на сцената:

„Аз от доста време се оправям сам навън. Никой не ме потърси в това време – може би вече 10 години, – никой не ми се обади от Министерството на културата или от някоя си там кабинетна структура, която се занимава с Реформата, да ме пита ей така, за съвет. Да каже: „Дай съвет какво да направим – ти си навън, свободен артист си, оправяш се…“ Слава Богу, оправям се добре. Така че въобще не ме интересува Реформата в театъра.“

На реплика на водещия Антон Хекимян, че не всеки може да се оправя като Донев, не трябва ли да има държавна подкрепа [за сценичните изкуства], актьорът отговори:

„Който може – да се оправя. Който не може…“

Камен Донев разкри, че е получил огромна сума за „Жътварят“ от частно лице, но са нужни още средства за бюджета на филма. Режисурата ще бъде негова и на Борис Радев. Радев заяви, че екипът няма да разчита на финансовата подкрепа на държавата, а само на меценати, „които искат да развиват българската културна идентичност“.

„Аз ще бъда в главната роля, ще участват Руси Чанев, Стефан Вълдобрев, Христо Мутафчиев – колкото и на някои това да не им е приятно, Моника Белучи, Дарт Вейдър…“, започна уж сериозно и завърши на шега актьорът.

Снимките вероятно ще започнат през пролетта на 2017 г.

„Аз мисля, че България е в ситуация на война – морална война. Ежедневно хората се борят, искат да намерят някаква ценностна система, искат моралът и доброто да доминират. Ние трябва с това, което можем – с нашето изкуство и разбиране за добро и за морал – да водим тази война“, каза Камен Донев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg