Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Каменаров напуска, Кошлуков директор на БНТ

Назначаването му е удар срещу обществената телевизия, твърдят от Асоциацията на европейските журналисти - България

Освен програмен директор на БНТ1, Емил Кошлуков е и водещ на коментарното предаване „Още от деня“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Каменаров напуска, Кошлуков директор на БНТ

Освен програмен директор на БНТ1, Емил Кошлуков е и водещ на коментарното предаване „Още от деня“. Снимка: Стопкадър от БНТ

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ, избран от Съвета за електрони медии. Константин Каменаров подаде оставка.

В понеделник, 22 април, Каменаров бе осъден от Софийския градски съд на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Вижте още: КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ДИРЕКТОРСКИЯ ПОСТ В БНТ

Кошлуков, досега програмен директор на БНТ, ще я управлява временно до конкурс.

Членовете на СЕМ единодушно са приели оставката на Каменаров и са одобрили назначаването на Кошлуков с 3 на 1 гласа и 1 въздържал се, предаде БНР. Кошлуков бил „единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за поста и който се е съгласил да го заеме“.

Общо осем души са се отказали от състезанието за временен шеф на телевизията.

Малко след началото на заседанието на СЕМ Гергана Паси и Валери Запрянов обявиха, че напускат БНТ: Паси – Обществения съвет, а Запрянов – Управителния.

Междувременно от Асоциацията на европейските журналисти – България излязоха с позиция, че „назначаването на Емил Кошлуков начело на БНТ е удар срещу обществената телевизия“.

Ето пълния текст на изявлението на АЕЖ:

„Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков.

Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия „Алфа” на партия „Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията.

Самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии“.

Вижте още: СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА БНТ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

kapatovo.bg