Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камерен контрапротест

Малцина излязоха в подкрепа на конкурса за нов директор на Софийска филхармония

Подкрепящите конкурса бяха не повече от десетина души. Снимки: Авторът - Камерен контрапротест

Подкрепящите конкурса бяха не повече от десетина души. Снимки: Авторът

Значително по-малко хора събра вторият филхармоничен (контра)протест в петъчния ден – в подкрепа на обявения от министъра на културата в оставка конкурс за директор Софийската филхармония. Ако сутринта на тротоара пред министерството дойдоха около 40 души, за да заявят, че са против конкурса „в последната минута“, то към 13,30 ч. подкрепящите конкурса бяха не повече от десетина души. Но пък дори желаещите да изразят позицията си „за“ конкурса да са били повече, те нямаше как да го направят, защото по същото време настоящото ръководство на Филхармонията насрочи репетиция.

Сред успелите да дойдат на бул. „Стамболийски“ № 17 бе Владимир Джамбазов (композитор, аранжор, валдхорнист с 35-годишен стаж) –  един от четиримата кандидати за поста на предишния конкурс през април 2016-а.

„Ние сме тук в знак на подкрепа на конкурса за директор на Софийска филхармония сега и за да призовем да се спази закона – обясни Джамбазов пред „Площад Славейков“. – Защото министърът е в законовото си право. Нещо повече – той е длъжен да проведе този конкурс. А датата на провеждането му е дело на министъра.“

Време е да излезем от тази „безтегловност“, продължи Джамбазов. Предлагаме ви кратко блиц интервю с музиканта, което очертава доста от проблемите, които от години измъчват творците в Софийска филхармония.

Владимир Джамбазов: Във Филхармонията се страхуват за хляба си

Владимир Джамбазов бе сред кандидатите за директорския пост през април 2016-а.

Владимир Джамбазов бе сред кандидатите за директорския пост през април 2016-а.

– От колко време не е имало конкурс, който министърът е длъжен да насрочи?

– Последният конкурс беше преди по-малко от година. Той завърши без резултат.

– През тези 9 месеца идвали ли сте тук, за да подсетите министъра да изпълни своето право и задължение?

– Не сме идвали, защото смятаме, че не е наша работа да се месим в дейността  на министъра.

– Сега обаче сте тук, защо?

– Тук сме, защото искаме да подкрепим закона, защото чакаме този конкурс с голяма надежда и защото искаме той да бъде проведен. Ние не лобираме за един или друг кандидат, работа на журито е да определи по съвест кой е най-добрият. Време е да се прекъсне тази „безтегловност“, която продължава вече почти три години.

– Кой е отговорен за това положение?

– За съжаление, законът не определя краен срок за провеждането на конкурси. Това го решава министърът по свои си съображения.

– Част от колегите ви смятат, че не е редно министърът да обявява конкурс в последния момент преди края на мандата си, не сте ли съгласен?

– Защо? Какво ще стане, когато министърът си тръгне, да спре периодичното отчитане на институтите? Или хората, назначени от него, ще бъдат освободени от отговорност и ще станат недосегаеми? Не знам от какво се страхуват колегите.

– Каква е в момента атмосферата във Филхармонията?

– Ще ви го кажа направо: няма открити спорове, но цари състояние на несигурност – хората се страхуват за хляба си. И – не искам да споменавам имена – но непрекъснато вървят слухове против единия от кандидатите, който не е сегашният директор.

Журналистите, които отразяваха митинга пред Министерството на културата в 13,30 ч. вероятно бяха повече от музикантите.

Журналистите, които отразяваха митинга пред Министерството на културата в 13,30 ч., вероятно бяха повече от музикантите.

Междувременно от Министерството на културата излязоха с позиция, че няма законови основания конкурсът да не бъде проведен.

„Всички изисквания за провеждане на конкурсната процедура са спазени, в тях не се допускат условия за външна намеса от страна на синдикатите и няма законово основание за нейното прекратяване. Доказателство за прозрачността при провеждането на събеседването с кандидатите е и присъствието със свой глас и на представители на КТ „Подкрепа“, КНСБ и СБМТД, съгласно подписания Браншов колективен трудов договор, и които реално са наблюдатели на процедурата“, съобщава пресцентърът на министерството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах