Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изпълнители срещу YouTube заради безплатната музика

Кейти Пери, Лайънъл Ричи, Ники Сикс настояват за по-справедливи плащания

От YouTube твърдят, че са „платили повече от 3 милиарда долара на музикалния бранш“, въпреки че се смята, че цифрите са за повече от осем години плащания.  - Изпълнители срещу YouTube заради безплатната музика

От YouTube твърдят, че са „платили повече от 3 милиарда долара на музикалния бранш“, въпреки че се смята, че цифрите са за повече от осем години плащания.

Основателят на „Мотли Крю“ Ники Сикс започва кампания с искане Гугъл да плаща повече пари на музикантите, чиито песни и клипове се появяват в YouTube. Басистът настоява технологичният гигант да си припомни бившия си слоган – „Не бъди зъл“, в своите отношения с изпълнителите.

„Идеята зад това беше винаги да се компенсира всеки – казва Сикс пред Би Би Си. – Това мото по-късно се промени на „Прави правилното нещо“. Време е да живеем според корпоративните си слогани, Гугъл… и да инвестираме в бъдещето на музиката.“

Коментарите представляват началото на кампания, започната от изпълнители, срещу системата на YouTube за плащания за авторски права. Всичко започна, след като договорите на сайта за видеосподеляне с трите най-големи звукозаписни компания в света станаха обект на преговори през лятото. Очаква се и други певци да се включат в дебата в идните дни.

Скорошен доклад на Амераканската асоциация на звукозаписната индустрия посочи „тревожно несъответствие“ между растежа на музикалното потребление и приходите, достигащи до творците.

Според анализа изпълнителите в Съединените щати печелят повече от продажба на винил (416 милиона долара), отколкото от творчеството си в сайтове, издържащи се от реклама – като Soundcloud и YouTube (385 милиона долара). От друга страна услуги, които предлагат музика срещу заплащане – като Apple Music и Spotify, осигуряват приходи от около 2 милиарда долара към хазната на индустрията.

От YouTube твърдят, че са „платили повече от 3 милиарда долара на музикалния бранш“, въпреки че се смята, че цифрите са за повече от осем години плащания. Според Сикс компанията изплаща около една шеста от това, което изпълнителите получават от Spotify и Apple.

„Отношението към музикантите не е честно, що се отнася до компенсацията за тяхното изкуство – коментира и Джеймс Майкълс, който пее със Сикс в тяхната настояща група Sixx AM. – Смятам, че това особено засяга младите, многообещаващи артисти, както и бъдещето на музиката по принцип. Това е плашещо, така че причината да говорим за проблема сега е, че смятаме за по-важно отвсякога да се приложи тип механизъм, който гарантира справедливото отношение към изпълнителите и ги възнаграждава, когато тяхната музиката води до огромни печалби за YouTube.“

Кейти Пери, Лайънъл Ричи, Бон Джоуви и Кристина Агилера също вече призоваха за промяна, като поискаха „чувствителна реформа“ в законодателството, засягащо авторските права. По-специално те имат проблем с начина, по който сайтовете се справят с качените от потребители пиратски материали.

В момента подобни клипове биват сваляни от администрацията чак след като носителят на правата уведоми сайта. Музикантите обаче настояват, че методът е неефективен, тъй като дори и след като се изтрие дадено видео, друго бива качено на неговото място. В писмото си Пери, Ричи и 45 други изпълнители наричат практиката „щит с единственото предназначение да скрие технологичните компании, които заплашват поминъка на музикалните творци“.

В отговор на коментарите на Сикс, Гугъл заявяват, че са „ангажирани в продуктивни разговори с лейбълите и музикалните издатели за увеличение на прозрачността при плащанията“.

От изявление на компанията се разбира, че се работи упорито „да се достигнат по-високи приходи до музикалната индустрия чрез услугата за абонамент в сайта, както и че се продължава развитието на бизнеса с реклами, който позволява на артистите да монетизират 80% от музикалните слушатели, които никога преди не са плащали за музика“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС