Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кампанията за купуването на къщата на Толкин приключи без успех

Инициативата, подкрепена от Мартин Фрийман и Иън Маккелън, е събрала само 17% от необходимите 4,5 млн. паунда

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon - Кампанията за купуването на къщата на Толкин приключи без успех

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon

Инициативата да се съберат 4,5 млн. паунда от дарения за купуването на къщата на Дж. Р. Р. Толкин в Оксфорд се провали. „Проектът Нотрмур“, който през декември даде началото на краудфъндинг кампания, се надяваше да купи имението на „Нортмур роуд“ № 20, преди да бъде пуснато за продажба на пазара, за да го превърне в литературен център, посветен на писателя. В стаите на къщата са писани „Властелинът на пръстенът“ и „Хобит“, изтъкнаха организаторите на кампанията, подкрепена от Мартин Фрийман и Иън Маккелън, въплътили съответно Билбо Бегинс и Гандалф във филмовите адаптации на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ на Питър Джаксън.

Дни след началото на кампанията от „Толкин Общество“ публично заявиха, че няма да подкрепят „Нортмур“, защото нито един експерт по творчеството на писателя няма да бъде ангажиран в управата на бъдещия литературен център, а къщата ще остане затворена за широката публика, припомня „Гардиън“. Освен това от организацията, която дълги години съществува като основен орган за набиране на средства за каузи, свързани с автора, изразяват притеснения, че литературният център всъщност е фасада на превръщането на къщата в католическо средище.

Вижте още: СЪМНЕНИЯ, ЧЕ КЪЩАТА НА ТОЛКИН ЩЕ БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В РЕЛИГИОЗЕН ЦЕНТЪР

„Нортмур“ няма да успее „да намери път към покупката на къщата преди продавачът да намери друг купувач“, заявиха инициаторите, но изразиха надеждата си за създаване на литературен център на друго място в Оксфорд, което да „предизвика интереса към работата на Толкин“.

Събраните средства са едва 17% от общата сума, става ясно от сайта на благотворителната кауза. Организаторите са получили подходящо предложение за „алтернативен дом в сърцето на Оксфорд“, където да се предлагат курсове по творческо писане и да служи като база за провеждането на обиколки на местата, вдъхновявали Професора.

Дарителите на средства, събрани дотук, ще могат да избират дали да получат парите си обратно, или да финансират литературния център на друго място.

„Съжаляваме, че не успяхме да постигнем целта си по-бързо, но дадохме всичко от себе си – казват от „Нортмур“ в изявлението си. – Работихме изцяло с доброволци и благодарим на всеки, който помогна да организираме тази кампания. Това не е краят на историята. Новините означават, че ще създадем литературния център на друго място в Оксфорд (очаквайте подробности скоро). Въпреки всичко ще можете да посетите града на Толкин и местата, които са вдъхновявали перото му, веднага щом светът започне да пътува отново. Първият онлайн курс по творческо писане започва на 20 април, така работата на центъра вече е в ход.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg