Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Камуфлаж на словото

Въглеродът на думите, превърнат от Петър Чухов в диаманти

В новата книга на Петър Чухов има и поезия, и музика, и "стоманена белетристика".  - Камуфлаж на словото

В новата книга на Петър Чухов има и поезия, и музика, и "стоманена белетристика".

Благодатен ще е предстоящият четвъртък, 12 март, за Петър Чухов, защото ще представи в новото писателско средище в Столичната библиотека своята 12-а книга, наречена „Камуфлаж“. Изданието, побрало 17 разказа и кратък роман, и определено от писателя Деян Енев като образец за творческо отношение към словото, е втората книга с проза на Чухов. Остава да разберем как е съчетал в едно поетичното, музиката и белетристиката.

Kamuflaj

От 18,30 часа започва петият „Благодатен четвъртък“, кръстен в чест на Чухов „Благодатният Камуфлаж“. В разговор за книгата ще се оплетат редакторът й Митко Новков, писателят и критик Ангел Игов, преводачът и редактор на английския текст Анджела Родел и, разбира се, самият автор.

Преди „Камуфлаж” Чухов има издадени още едно томче с проза, девет стихосбирки и книга за деца. Освен това пише музика и текстове и свири в етнорок групата „Гологан”, Par Avion Band и групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст”, с която представя стиховете си.

„Поетът Петър Чухов е написал блестяща книга с проза. Включените в „Камуфлаж“ разкази и кратък роман са образци за творческо отношение към словото. В книгата има и поезия, и музика, и истинска стоманена белетристика със сюжет и истории. В това няма нищо чудно, защото самият Чухов освен поет е и музикант, и разказвач – казва за сборника писателят Деян Енев. – В „Камуфлаж“ всичките валенции на словото са отворени, всяко изречение звучи като хайку, въглеродът на думите се превръща в диаманти. Книга за истински ценители“.

Ангел Игов акцентира върху внушенията и намеците, тихите кризи и преглътнати болки, остроумните закачки, познати от поезията на Петър Чухов.

„Деликатна, фина, нежна, ранима проза“, определя „Камуфлаж“ Митко Новков.

Сборникът е издаден от ИК „Жанет” 45, а стилното оформление е на Капка Кънева. Част от разказите в него са публикувани през годините в „Литературен вестник”, „Литературен форум”, „Труд”, „Сега”, „Стършел”, „Капитал”, „Пламък”, „Егоист”, в периодични онлайн издания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg