Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Камю е бил убит от КГБ, опитва да докаже нова книга

„Смъртта на Камю“ от Джовани Катели се позовава на записките в дневника на чешкия поет и преводач Ян Забрана

Заповедта за убийството на Албер Камю идвала от най-високо ниво – Дмитрий Шепилов, министър на вътрешните работи на СССР, се твърди в книгата на Джовани Катели. Илюстрация: Детайл от корицата - Камю е бил убит от КГБ, опитва да докаже нова книга

Заповедта за убийството на Албер Камю идвала от най-високо ниво – Дмитрий Шепилов, министър на вътрешните работи на СССР, се твърди в книгата на Джовани Катели. Илюстрация: Детайл от корицата

В навечерието на 60-годишнината от смъртта на Албер Камю, нова книга разглежда в дълбочина теорията, че смъртта на големия френски писател е поръчана от КГБ заради неговата анти-съветска риторика. Италианският автор Джовани Катели за първи път изказва това предположение през 2011 г. във вестника „Corriere della Sera“ – тогава той го базира на записки в дневника на чешкия поет и преводач Ян Забрана, който пише, че смъртта на Камю не е пътен инцидент, както се смята и до днес. Осем години по-късно Катели издаде в Италия книгата си „Смъртта на Камю“, съобщава „Гардиън“.

Камю умира на 4 януари 1960 г., когато агентът му Мишел Галимар губи контрол над автомобила, в който пътуват двамата. Писателят загива на място, а Галимар – няколко дни по-късно. Три години по-рано авторът на „Чужденецът“ и „Чумата“ е спечелил Нобелова награда за „осветяването на проблемите на човешкото съзнание в нашето съвремие“. 18 години по-късно биографът му Хърбърт Лотман пише, че катасторфата е причинена от счупена ос или пръсване на гумата – което силно озадачава експертите тогава, предвид че инцидентът се случва на дълъг, прав и широк участък с нормален трафик.

Според Катели отговорът на въпроса „защо“ се крие в дневниците на Забрана. Поетът пише през лятото на 1980-а, че достоверен източник, когото не може да разкрие, му доверил, че смъртта на Камю е поръчана от КГБ. Според записките, агентите на съветските тайни служби разхлабили гумата, която просто изхвърчала при по-високата скорост. Заповедта идвала от най-високо ниво – Дмитрий Шепилов, министър на вътрешните работи на СССР. Причините били няколко: статия на писателя, публикувана във френския вестник „Franc-Tireur“ през март 1957 г., публичната позиция на Камю за унгарските събития от 1956 г., както и за съдбата на руския писател Борис Пастернак.

Изглежда, на тайните служби им отнема три години да изпълнят заповедта – пише Забрана в дневника си. – В крайна сметка успяват и то по такъв начин, че до днес всички смятат, че Камю е починал в обикновена пътна катастрофа. Мъжът отказа да ми издаде източника си, но твърдеше, че е напълно надежден.“

Катели прекарва години в проверка на разказа на Забрана. Интервюира вдовицата му Мари, изследва връзките на КГБ във Франция и включва свидетелство на френския съдия Жак Верже. Теорията на писателя обаче не е одобрена от дъщерята на Камю – Катерин, която забранява на Катели да цитира произведенията на баща ѝ. Въпреки това „Смъртта на Камю“ вече е излязла във Франция, Аржентина и Италия и получи одобрението на Пол Остър, който определя теорията на Катели за „завладяваща“ в предисловието на книгата.

В момента Катели преговаря за английски превод на книгата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС