Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кан 2018: Кейт Бланшет оглави протест на Червения килим

Искаме свят, който позволява на жените пред и зад камерата да се развиват рамо до рамо с колегите им от мъжки пол, обявиха на Лазурния бряг

Кейт Бланшет в компанията на Ава Дюверне (вляво) Аньес Варда (вдясно) в протестна акция на червения килим срещу отсъствието на жени сред наградените режисьори в историята на Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кан 2018: Кейт Бланшет оглави протест на Червения килим

Кейт Бланшет в компанията на Ава Дюверне (вляво) Аньес Варда (вдясно) в протестна акция на червения килим срещу отсъствието на жени сред наградените режисьори в историята на Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

КАН, специално за „Площад Славейков“

Всяка вечер червеният килим на булевард „Кроазет“ пред официалния вход на Фестивалния дворец събира огромни тълпи почитатели на киното или просто обикновени зяпачи, които обсаждат металните заграждения, за да зърнат кавалкадата от луксозни автомобили и парада на звездите от поредната фестивална премиера. Още същата вечер телевизионните новини, а на следващата сутрин всички вестници са пълни с лъскави репортажи за светската фасада на събитието. Не че всички филми заслужават подобно внимание, но то е част от неизбежната фестивална еуфория.

Ала покрай нея се случват и много други събития, които без да имат подобен медиен отзвук, са съществена част от фестивалното всекидневие и маркират негови специфични нюанси, които не са без значение в общата му характеристика или дори предсказват бъдещи посоки на развитие.

Още преди началото на феста се знаеше, че вълната от женски протести под слогана #MeToo, след чисто холивудската му интерпретация ще намери отзвук и своеобразно продължение на Лазурния бряг. Но в Кан тезата срещу сексуалния тормоз се разви значително по-ефективно като апел за равнопоставеност на жените в киното – и като професионална реализация, и като числено представителство в подобни знакови събития. Дори при официалното обявяване на главното жури домакините много настояваха на факта, че в 9-членния му състав за първи път доминират жените в съотношение 5:4, а австралийската актриса Кейт Бланшет е едва втората жена председател в основния конкурс след новозеландката Джейн Кемпиън през 2014 година.

Ала демонстрираното предимство се разви и в подчертано публично поведение, като дамите в Кан организираха специален Марш на жените, водени именно от неформалната им лидерка Кейт Бланшет. В редиците се оказаха 82 представителки на нежния пол, сред които другите членки на журито – американската актриса Кристен Стюарт, френската ѝ колежка Леа Сейду, американската сценаристка, режисьор и продуцент Ава Дюверне, както и други знаменити актриси: Марион Котияр, Салма Хайек и легендата на френската „нова вълна“, режисьорката Аньес Варда. А тя със своята достолепна възраст е нещо като Майка Тереза за привърженичките на движението. Към тях се присъедини с подчертано изразена подкрепа и знаменитата британска актриса от руски произход Хелън Мирън (родена като Елена Миронова), която след бляскавата си роля на Елизабет ІІ във филма „Кралицата“ (2006) на режисьора Стивън Фриърс вече всички наричат просто Кралицата.

„Жените по света не са малцинство, но настоящото състояние на нашата индустрия сочи друго – започна Кейт Бланшет изявлението от името на всички участнички в Марша. – Като жени, всички ние сме изправени пред нашите уникални предизвикателства, но днес ние сме заедно на тези стъпала като символ на нашата решителност и ангажимент към прогреса. Ние сме сценаристи, ние сме продуценти, ние сме режисьори, актриси, оператори, талантливи агенти, монтажисти, дистрибутори, агенти по продажбите и всички ние сме ангажирани в киноизкуството. И ние днес сме солидарни с жените от всички индустрии.“

„Днес ние сме заедно на тези стъпала като символ на нашата решителност и ангажимент към прогреса“, заяви Кейт Бланшет. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Очакваме нашите институции активно да осигуряват равенство и прозрачност в своите изпълнителни органи и да осигурят безопасна среда за работата ни – продължи Бланшет. – Очакваме нашите правителства да се уверят, че законите за равно заплащане за една и съща работа се спазват. Настояваме нашите работни места да бъдат разнообразни и справедливи, така че да отразяват най-добре света, в който живеем – свят, който позволява на всички нас пред и зад камерата да се развиваме рамо до рамо с нашите колеги от мъжки пол.

Признателни сме на всички мъже и жени, които настояват за промяна навсякъде по света. Стълбището на нашата индустрия трябва да бъде достъпно за всички. Да тръгнем нагоре.“

Маршът на жените бе официално посрещнат от министъра на културата на Франция г-жа Франсоаз Нисан, от Президента на фестивала Пиер Лескюр и от Генералния директор Тиери Фремо. Участието точно на 82 жени не е случайно избрано число, защото статистиката показва, че в цялата история на фестивала от 1946 година до днес тъкмо толкова жени-режисьорки са присъствали в официалната селекция, докато „мъжките“ филми са цели 1688! Освен това от всички раздадени досега „Златни палми“ само две са били в ръцете на жена – Джейн Кемпиън за „Пианото“ (1993) и Аньес Варда с почетна „Златна палма“ (2015) за цялостно творчество.

Но не само движението #MeToo е детонатор на Марша на жените в Кан. Те са подкрепени от симетрични инициативи като вече известните Time’s Up в САЩ и Великобритания, Dissenso Comune в Италия, CIMA в Испания и Women’s Wave в Гърция. А основната теза на симетричното френско движение е: 5050 х 2020, което ще рече: равенство 50:50 % през 2020 година! Щом и математиката е включена в този мощен женски порив, няма как той да остане без резултат!

А докато жените маршируват пред Фестивалния дворец и демонстрират гордата си равнопоставеност, в не толкова видимите, но много по-съществени бизнес сделки протича всекидневието на огромния кинопазар Marché de film. Тази година той има и нов сегмент под знаковото название NEXT. Нищо, че думата е на английски език – същината на начинанието я оправдава. Защото иде реч за бъдещето на екранните изкуства, т.е. за зрелището, наречено VR (виртуална реалност), което сега прохожда, но много настъпателно търси и вече завоюва своя територия. Миналата година Кан показа в малко единично студио първия 7-минутен VR сеанс „Плът и пясък“ на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту и оператора Еманюел Любецки. Сега в шест фестивални дни (8-13 май) редица компании демонстрират десетки VR филми в различни технологични формати, а достъпната VR Library (каталожна селекция) предлага всякакви видове филми: игрални, документални, научнопопулярни, анимационни или хибридни, каквито са повечето от каталога. Темите и сюжетите са всевъзможни (космически приключения, географски пътешествия, изследователски експедиции и други), жанровете – също (фентъзи, екшъни, трилъри). Те могат да се гледат в специално оборудван VR Theatre или на индивидуални устройства. Разнообразието на техническите средства (маски, шлемове, каски) се увеличава, а някои хардуерни устройства вече дори не са свързани с кабели към статична установка, а са технологично решени като малка раница, която зрителят носи на гърба си.

Тъкмо с такова „въоръжение“ любопитните мераклии се пробват в новата интерактивна игра „Chorus Experience – POD 3“, в която зрителят не просто наблюдава виртуалното 360-градусово пространство в шлема, а може да участва в сюжета чрез свой индивидуален VR аватар, който също се „вижда“ в илюзорното безкрайно пространство. А движенията на аватара повтарят физическите движения – команди на зрителя. Моят аватар, например, се оказа доста симпатичен като дизайн, костюм, лице и телосложение – нещо подобно на положителен персонаж от тийнейджърски комикс.

Тази година на Лазурния бряг си заслужава човек да опита и фантазен VR живот като аватар на самия себе си в невероятни приключения, които никъде другаде не се случват наяве! Какво ли ни очаква догодина?!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg