Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Кан 2021: нови филми на Серебренников, Шон Пен и Оливър Стоун

Обявиха официалната селекция на фестивала, който ще се проведе на живо след месец

Кадър от „Петрови в грипа“ на Серебренников - Кан 2021: нови филми на Серебренников, Шон Пен и Оливър Стоун

Кадър от „Петрови в грипа“ на Серебренников

Нови филми на Кирил Серебренников, Уес Андерсън и Шон Пен ще се състезават в конкурсната програма на филмовия фестивал в Кан. Днес бяха обявени филмите в официалната селекция, с изключение на закриващия филм и на един премиерен блокбъстър, който ще има прожекция на плажа, разкри генералният делегат на фестивала Тиери Фремо.

За „Златна палма“ ще се борят 24 филма – „Петрови в грипа“ на Кирил Серебренников по едноименната книга (издадена у нас от издателство „Лист“); „Френският диспечер“ на Уес Андерсън, „любовно писмо към журналистите“; „Бенедета“, провокативна нова продукция на Пол Верховен за хомосексуална монахиня от XVII век; „Flag Day“ на Шон Пен за престъпник, поел по лошия път в името на дъщеря си. Четири от филмите в списъка са режисирани от жени, рекорд за фестивала (постигнат и през 2019 г.). Сред тях е „Историята на жена ми“ на Илдико Енеди с участието на Луи Гарел и Леа Сейду. Унгарката Енеди е носителка на „Златна мечка“ със „За тялото и душата“. Французойката Миа Хансен-Лов дава заявка за голямата награда с „Островът на Бергман“, мелодрама със свръхестествени елементи – двойка американски кинотворци заминават за шведски остров в търсене  на творческо усамотение за написването на новите си филми. Филмът е с участието на Тим Рот и Миа Вашиковска.

Вместо да смали мащабите на фестивала, както процедираха много от големите събития на живо тази година, фестивалът въвежда нова категория „Премиери“, в която са отделени всички премиерни филми на фестивала. Заглавията в тази селекция остават извън конкурсната програма и ще имат прожекции в престижното кино „Дебюси“. В списъка попадат „Джейн от Шарлот“, биографичен филм на Шарлот Гинсбур за майка ѝ Джейн Бъркин; „Джон Ф. Кенеди: В огледалото“, документална продукция на американския режисьор Оливър Стоун, и „Крава“, най-новият филм на Андреа Арнолд („Американски мед“, „Аквариум“).

В „Особен поглед“ тази година попада и българският „Жените наистина плачат“, копродукция с Франция. Филмът на Мина Милева и Весела Казакова е с участието на Мария Бакалова и Йосиф Сърчаджиев и е вдъхновен от отказа на страната ни да ратифицира Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и насилието над жени.

Вижте още: ФИЛМ С МАРИЯ БАКАЛОВА В ОФИЦИАЛНАТА СЕЛЕКЦИЯ НА КАН

През 2020 г. Ковид-19 принуди ръководството на Кан да отмени фестивала. Вместо това Тиери Фремо обяви символична официална селекция с филми, но без да ги подрежда в категории – в нея попадна и „Февруари“ на Камен Калев. По-късно организаторите обещаха, че през 2021 г. фестивалът ще се състои само и единствено като събитие на живо, което отново да събере заедно световните кинознаменитости.

„Киното не е мъртво – заяви Фремо на пресконференцията. – Завръщането на публиката в киносалоните по света е първата добра новина. Този фестивал е втората.“

Но осъществяването на едно от най-мащабните събития в киното не бе никак лесно – първо фестивалът бе отложен и вместо през май, както се провежда всяка година, бе изместен за юли, в което мнозина видяха мярка за оздравяването на туристическия бизнес. Предложените филми тази година са достигнали рекордния брой от 2300 заглавия. Ако отпускането на мерките във Франция върви по план, до началото на фестивала вече би трябвало да паднат ограниченията за броя на зрителите в залите, обяви Фремо. Дори това да се случи, строгите мерки продължават да важат.

Началото на фестивала е на 6 юли с „Анет“ на Лео Каракс. Музикалният филм е с участието на Адам Драйвър и Марион Котияр.

КАН 2021: АДАМ ДРАЙВЪР С ОБЕЗОРЪЖАВАЩ ХУМОР И ГЛАС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg