Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кан обясни защо започва фестивала с Джони Деп (видео)

Актьорът победи в делото срещу Амбър Хърд, освен това „Графиня дьо Бари“ не е филм за Джони Деп, коментират от филмовия форум

Майвен льо Беско и Джони Деп в кадър от „Графиня дю Бари“ - Кан обясни защо започва фестивала с Джони Деп (видео)

Майвен льо Беско и Джони Деп в кадър от „Графиня дю Бари“

Филмовият фестивал в Кан мотивира решението си да открие с филм с Джони Деп. Решението „Графиня дю Бари“ да бъде първи филм тази година „не е противоречив избор“, заяви Тиери Фремо, бивш директор на фестивала и настоящ генерален делегат, пред „Варайъти“.

„Ако Джони Деп бе получил забрана да работи, нещата щяха да изглеждат различно, но случаят не е такъв – казва Фремо в интервюто за „Варайъти“. – Знаем само едно: това е съдебната система и мисля, че той спечели законно делото. Но този филм не е за Джони Деп.“

Вижте още: КАН РЕАБИЛИТИРА ДЖОНИ ДЕП

Фремо вероятно говори за американското дело на Деп, заведено от него срещу Хърд за клевета по повод неин коментар във „Вашингтон поуст“, че е била жертва на домашно насилие по време на връзката си с него. Хърд бе осъдена да плати над 10 млн. долара на бившия си съпруг и актьорът широко се възприема като победител в случая, макар и съдът да постанови, че той също дължи обезщетение на Хърд, но в много по-малък размер – 2 млн. долара.

Преди това обаче британската правна система отсъди, че таблоидът „Сън“ не е оклеветил актьора, поставяйки му етикета „бияч на съпруги“. Хърд бе основен свидетел по делото в Лондон.

„Графиня дю Бари“ на режисьорката Майвен льо Беско разказва за прочутата метреса на Луи XV. В ролята на френския крал влиза Джони Деп в първата си голяма роля от три години насам, заснета точно насред съдебните перипетии с бившата му съпруга Амбър Хърд.

Филмът с Джони Деп няма да се състезава в конкурсната програма, следователно няма шанс да се окичи със „Златна палма“. Това решение няма нищо общо с подадената наскоро жалба за тормоз срещу Льо Беско, „защото не знаехме нищо за това, когато поканихме филма в извънконкурсната ни програма“, казва Фремо.

„Графиня дю Бари“ е историческа драма, но всъщност представлява съвременен коментар за „мястото на жените в политиката“.

„Бих казал, че почти всеки филм говори за обществени проблеми – посочва Фремо. – Селекцията е силно политически натоварена. Дори продукцията на Мартин Скорсезе е за отношенията между индианско племе и бели хора през 20-те. Конкурсната програма изследва нашия собствен морален код, човечността ни и смелостта, когато сме изправени пред ситуация, в която трябва да кажем „не“.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg