Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

По-значима ли е Златната палма от Оскара?

Според американско проучване признанието в Кан е по-ценено от широката публика, отколкото „оскаризацията“ в Лос Анджелис. Така ли е наистина?

Публиката вярва, че наградите в Кан се раздават за качествено кино, но въпреки това повече ходят на онези, които имат номинация за Оскар. - По-значима ли е Златната палма от Оскара?

Публиката вярва, че наградите в Кан се раздават за качествено кино, но въпреки това повече ходят на онези, които имат номинация за Оскар.

Хубаво е да спечелиш Оскар, да спечелиш Златната палма обаче, е дваж по-хубаво. Това е заключението на Джитендер Сехдев, американски професор в Университета в Южна Каролина и известен експерт по въздействие на марките, цитиран от „Холивуд рипортър“. Според анкета, проведена в 50 различни федерални щата, широката публика придава по-голямо значение на наградите, раздавани в Кан, отколкото на присъжданите в Лос Анджелис.

Лауреатите от фестивала в Кан са с 11 % по-боготворени и с 10 % по-малко мразени, отколкото носителите на Оскар, сочи проучването. Публиката цени повече тази награда и е готова да се довери с 16 % повече на тези отличия, че са гаранция за качествено кино, отколкото на американските. Да не говорим, че разходката на Кроазет е считана с 35 % plus cool, отколкото в Калифорния. „Победителите в Кан се възприемат като по-дружелюбни, отколкото притежателите на Оскар – коментира професор Сехдев. – Факторът „достъпност“ е в полза на фестивала в Кан“.

Оскарите обаче са по-ценни с друго – финансовата реализация след наградите. Макар да са предмет на по-голямо възхищение, наградените в Кан филми не са непременно по-гледани от широката публика, която очевидно предпочита да им се радва от дистанция. „Златната палма“ вече не гарантира успех в киносалоните, както това ставаше до края на 80-те години (през 1979 г. „Апокалипсис сега“ на Франсис Форд Копола прави истински бум във Франция с 4,5 милиона зрители – бел. ред.). Творби като „Вкусът на черешата“ на Аббас Киаростами (1997) или тайландския „Чичо Бунми“ (2010) регистрираха едва 161 000 и съответно 100 000 зрителски посещения във Франция.

За сметка на това, отраженитео на Оскарите върху бокс-офиса е много мощно и то още от момента на номинациите. „Речта на краля“ удвои приходите си благодарение на Оскарите, печалбите от „Момиче за милиони“ скочиха от 8,5 милиона на 64,9 милиона долара още преди да спечели наградата, а „Беднякът милионер“ вдигна котировките си на 100 милиона долара още на следващия ден след награждаването…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg