Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кан реабилитира Джони Деп

Първата главна роля на актьора от 3 години насам - в откриващия филм на фестивала

Джони Деп и Майвен льо Беско като крал Луи ХV и неговата фаворитка мадам дьо Бари - Кан реабилитира Джони Деп

Джони Деп и Майвен льо Беско като крал Луи ХV и неговата фаворитка мадам дьо Бари

Вечерта на 16 май екранът в Голямата зала „Люмиер“ във Фестивалния дворец ще светне за световната премиера на новия френски филм „Графиня дьо Бари“ на откриването на 76-ия кинофестивал в Кан, обявиха организаторите. Тази костюмна историческа драма от ХVІІІ век връща календара към времето на Крал Луи ХV, управлявал Франция от 1715-а до 1774-а – цели 59 години. А с осъществяването на подобна тежка продукция се е заела режисьорката Майвен льо Беско (1976). Тъкмо тя ще изведе екипа на своя седми режисьорски филм по червения килим, начело с американския актьор Джони Деп, заедно с нейните сънародници Пиер Ришар, Ноеми Лвовски, Мелвил Пупо.

Това е първата главна роля в киното за Джони Деп от три години насам. Той я засне по време на шумния процес за клевета срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. Заради неуспеха му в делото срещу таблоида „Сън“, който го нарече „бияч на съпруги“, Деп бе бойкотиран от Холивуд и се оказа без ангажименти. След процеса в Обединеното кралство, все още не е известно дали има покани за роли в американски продукции.

В ролята на крал Луи ХV великолепният актьор Джони Деп с 99 филма в кариерата си би трябвало да се чувства съвсем комфортно, особено след поредицата „Карибски пирати“ (2003 – 2017). А негова екранна изкусителка като фаталната метреса Жана дю Бари, по-късно обявена и за графиня дю Бари, е самата Майвен. Тя е централен персонаж в сюжета и фокус на страстите, интригите и блясъка в кралския дворец.

Майвен льо Беско е известна и като актриса с 44 роли на екрана, където попада едва 5-годишна. По-късно съдбата я свързва с неудържимия режисьор Люк Бесон, който я снима в „Леон“ (1994) и „Петият елемент“ (1997). Като режисьор Майвен започва с късометражния „Аз съм актриса“ (2004). През последните години някои от шестте ѝ режисьорски филма се радват както на фестивален успех, така и на добър прием от зрителите. В Кан се появява през 2011 г. с „Polisse“ и печели Наградата на журито. През 2015-а Еманюел Берко заслужи наградата за най-добра актрисата пак в Кан с филма „MonRoi“. А семейната драма „DNA“ бе планирана в официалната селекция на Лазурния бряг през 2020 година, но Ковид пандемията осуети фестивала.

Сега „Графиня дю Бари“ (с оригинално заглавие „Jeanne du Barry“) е нейният шести пълнометражен игрален филм, в който неслучайно се връща към епохата на крал Луи ХV. Той като единствен оцелял представител на Бурбоните първоначално се ползва със симпатиите на народа и дори е наричан Многообичания. Остава дълго на престола и осигурява наследници на династията. Но престижът му се срива след пагубната Седемгодишна война, когато Франция губи Канада, а армията търпи унизителни поражения. Попаднал под влиянието на кралските фаворитки мадам Помпадур и след нея графиня дю Бари, още повече отблъсква народа от себе си. Историците твърдят, че тъкмо неговото управление подпалва фитила на бъдещата Велика френска революция.

Големите световни кинофестивали винаги търсят подходящ филм за откриване на поредния празник, с който хем да зарадват зрителите, хем да покажат при възможност свой национален филм, хем да предизвикат оправдан ласкав отзвук. Понякога наричат подобни филми „фестивален бонбон“. Дали „Графиня дю Бари“ ще оправдае тези очаквания, че стане ясно от отзивите в пресата на 17 май сутринта.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg