POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кан за пръв път прие тв сериалите – с „Туин Пийкс“

Филмовият форум досега странеше упорито от проекти за малкия екран. Не и когато става дума за Дейвид Линч

Кайл Маклоклан като специален агент Дейл Купър, 25 години по-късно. - Кан за пръв път прие тв сериалите – с „Туин Пийкс“

Кайл Маклоклан като специален агент Дейл Купър, 25 години по-късно.

След години устояване на възхода на телевизията, най-престижният филмов фестивал силно прегърна малкия екран. В четвъртък от Кан обявиха, че като част от 70-ото издание (17 – 28 май) ще има две специални прожекции на сериали. Възраждането на „Туин Пийкс“ от Дейвид Линч и вторият сезон на Top of the Lake: China Girl на Джейн Кемпиън ще видят зрителите на фестивала.

Новият „Туин Пийкс“ поема историята 25 години след емблематичните сериали от 90-те години. Сериалът е с участието на Кайл Маклоклан, Медхен Еймик и Дана Ашброк. Top of the Lake: China Girl мести действието си от Нова Зеландия към Австралия и в него играят Елизабет Мос, Никол Кидман и Гуендолин Кристи от „Игра на тронове“.

Разбира се, изборът на Линк и Кемпиън съвсем не е случаен. И двамата са носители на „Златна палма“ – Линч получи наградата през 1990 г. за „Диво сърце“, а Кемпиън през 93-а с „Пианото“. Тя все още е единствената жена режисьор с най-високото отличие в Кан.

Другите водещи филмови фестивала, включително тези в Берлин, Венеция и Торонто, от няколко години показват телевизионни сериали сред официалните си предложения, а досега Кан бе последният устояващ. Престижният форум дълго настояваше, че телевизията няма място в празника на „седмото изкуство“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg