Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Канабис в тютюневи лули, открити в градината на Шекспир

Изследване показва, че поетът може да е пушил и друго освен тютюн

Сонетите на Шекспир свидетелстват, че той е бил запознат с ефекта на канабиса. - Канабис в тютюневи лули, открити в градината на Шекспир

Сонетите на Шекспир свидетелстват, че той е бил запознат с ефекта на канабиса.

Южноафрикански учени откриха, че 400-годишните тютюневи лули, изровени от градината на Уилям Шекспир, съдържат следи от канабис – което показва, че драматургът може да е написал някои от творбите си в доста развеселено състояние.

Материал от глинените лули от ранния ХVІІ в., намерени в градината на поета и другаде из Стратфорд, е бил изследван в Претория със сложна технология, наречена газова хроматографична спектрометрия, съобщава британският „Телеграф“.

От 24-те фрагмента от лули, дадени като заемка от стратфордския Шекспиров тръст на университета Уитуатерстранд, следи от канабис има по осем, четири от които идват от градината на Шекспир.

В два от фрагментите има и следи от кокаин, но нито един от тях не е от двора на драматурга.

Всъщност сонетите на Шекспир свидетелстват, че той е бил запознат с ефекта на двата наркотика.

В стих 6 на сонет 76 той пише: And keep invention in a noted weed, буквално: че ще изостави измислиците на прочутото растение.

За съжаление, българските преводи на сонет 76 от Валери Петров, Владимир Свинтила, Евгения Панчева и Кирил Кадийски не са запазили прякото значение на този стих, чийто оригинал може да бъде интерпретиран в смисъл, че прочутото растение, водещо до измислици, е канабисът, следи от който са намерени в лулите, изровени от градината на поета.

В същия сонет Шекспир пише, че би предпочел да не се замесва с compounds strange, тоест със „странни съставки“, което може и да е намек за други вещества. Наличните български преводи отново не запазват буквалния смисъл на Шекспировия текст.

Вижте още: ГОДИНАТА НА ШЕКСПИР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg