Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Канадски художник уволнен след карикатура с Тръмп

Президентът е показан с голф количка над телата на двамата мигранти, удавили се при опит да пресекат границата между Мексико и САЩ

Карикатурата с Тръмп бе споделена хиляди пъти, включително от актьора Марк Хамил, който написа, че е „достойна за Пулицър“. - Канадски художник уволнен след карикатура с Тръмп

Карикатурата с Тръмп бе споделена хиляди пъти, включително от актьора Марк Хамил, който написа, че е „достойна за Пулицър“.

Майкъл де Адър бе уволнен от издателска компания в Ню Брънзуик, Канада, след карикатура на американския президент Доналд Тръмп над телата на двама удавени мигранти, съобщава сайтът на Ен Би Си.

Карикатурата е публикувана в профила на Адър в Туитър на 26 юни. Тръмп е нарисуван с голф количка и стик в ръка, надвесен над телата на баща и дъщеря, удавени при опит да прекосят границата между Мексико САЩ. Репликата на Тръмп в карикатурата гласи:

„Имате ли нещо против да продължа играта?” (Do you mind if I play through?).

Снимката, на която е базирана карикатурата, е с 25-годишния Оскар Алберто Мартинес Рамирес и двегодишната му дъщеря. Мъртвите им тела бяха заснети във водите на река Рио Гранде, с лица, заровени в мътните води на брега. Кадърът се превърна в основна тема в медиите и разпали наново темата за мигрантите.

Адър съобщи за уволнението си в Туитър:

Върховете и паденията в правенето на карикатури. Днес бях освободен от всички вестници в Ню Брънзуик”.

В изявление компанията „Brunswick News Inc.“ коментира, че е „погрешно” да се смята, че договорът на Адър е прекратен заради конкретното изображение.

Това е погрешна история, която се появи безгрижно и безразсъдно в социалните мрежи – казват от медийната корпорация. – Всъщност, господин Де Адър дори не е предложил тази карикатура на „Brunswick News Inc.“. Решението да бъде възстановен на работа любимецът на читателите Грег Пери бе взето далеч преди карикатурата, преговорите продължиха седмици.

Адър отговори, че не се чувства жертва и това е „поражение, но не смъртоносен удар” за него. Той заяви, че ще продължи да рисува карикатури, но се чувства засегнат, че няма да бъде публикуван в четири местни издания.

Просто трябва да компенсирам с друга работа седмичен доход и да свикна с идеята, че вече нямам глас в родната си провинция”, написа той в изявление до Ен Би Ес.

Уес Тайрел, президент на Асоциацията на канадските карикатуристи, коментира, че Адър е уволнен след 17-годишна колаборация с издателската компания, защото Тръмп е „тема табу” за тях.

Той твърди, че няма причина за уволнението му, но таймингът не е случаен – казва Тайрел в дълга публикация във Фейсбук. – Майкъл де Адър е нарисувал много карикатури за Тръмп, те обаче никога не са показвани във вестниците на Ню Брънзуик.

Предишни карикатури на Адър, посветени на Тръмп, вероятно са останали незабелязани за компанията, но тази стана особено популярна, споделяна и от известни личности. Заради това издателите не могат повече да си затварят очите, смята Тайрел и допълва, че макар и „Brunswick News Inc.“ да е канадска компания, бизнес връзките ѝ със САЩ влияят на решенията ѝ.

Търговията [между САЩ и Канада] се превърна в проблем, откакто Тръмп е на власт – казва Тайрел. – Не е известно кога президентът ще реши да накаже онези, които му се противопоставят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах