Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кандидатите за „Оскар“ вече може да са с премиера и в автокино

Американската филмова академия обяви още нови правила

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кандидатите за „Оскар“ вече може да са с премиера и в автокино

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската филмова академия оповести нови промени в правилата си кои филми имат право да се състезават за престижната статуетка. През 2021 г. за първи път в надпреварата може да участват филмови заглавия с прожекции в автокина. Те може да бъдат номинирани както за най-добър филм, така и за всяка от другите категории.

През април стана ясно, че за 2021 г. отпада изискването филмите, кандидатстващи за „Оскар“, да са задължително разпространявани в киносалон в някой от големите градове – по изключение заради Ковид-пандемията от тази година те може да са тръгнали онлайн, да са пуснати директно на видео, важи и всяка друга нетрадиционна форма на разпространение. С новите правила към вариантите влизат и автокината. Салоните в Ню Йорк и Лос Анджелис, двата предпочитани града за бляскави премиери, затвориха през март и все още нямат позволение да заработят, което накара много от големите холивудски студиа да преместят премиерите си за догодина.

„Бордът първоначално направи промени в правилата си в отговор на затварянето на кината и позволи на филмите, които не може да стигнат до киносалоните, да се квалифицират в специалната скрийнинг стая на Академията“, се казва в изявление на организацията.

Новите правила предвиждат два метода, по които филмите да се квалифицират за „Оскар“ – ако нямат премиера на голям екран, те може да тръгнат директно онлайн, на видео и др., но в такъв случай заглавието трябва да бъде изпратено до скрийнинг стая на Академията 60 дни след дебюта си. Другият вариант остава непроменен – филмът да има традиционно разпространение на голям екран, като се прожектира поне седем дни в някой от градовете Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Маями или Атланта, и прожекциите са най-малко три пъти на ден. В допълнение на това правило вече и автокината ще се класифицират като комерсиални салони. Променя се единствено изискването за три прожекции дневно, в автокиното достатъчна ще бъде и една.

93-тото издание на наградите „Оскар“ е планирано за 25 април 2021 г.

Вижте още: „ОСКАР“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ ВЕЧЕ САМО НА КВОТЕН ПРИНЦИП

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС