POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Канибалите от пещерата Гоф

Учени с най-солидното доказателство за ритуал на британски човекоядци

Необичайните прорези върху кост на ръка са направени умишлено, а не са просто белези от сеч или следи от зъби. - Канибалите от пещерата Гоф

Необичайните прорези върху кост на ръка са направени умишлено, а не са просто белези от сеч или следи от зъби.

Поредица от зигзагообразни белези по човешка кост, открита в британска пещера, свидетелстват за канибалистичен ритуал, провеждан преди 15 хиляди години. Учените отдавна са установили, че в пещерата Гоф в Съмърсет, Великобритания е имало човекоядци, но не бяха сигурни дали канибалската практика има символно значение, предава Би Би Си.

Сега изследователите твърдят, че необичайните прорези върху кост на ръка са направени умишлено, а не са просто белези от сеч или следи от зъби. Което е още по-показателно, зигзаците съвпадат като форма с други „гравирани“ предмети от същия времеви период.

„Мотивът на костта от пещерата Гоф е подобен на този, наблюдаван на други места в Европа от магдаленската епоха – казва д-р Силвия Бело от Музея по естествена история в Лондон. – Изключителното в случая е изборът на суровия материал (човешка кост) и канибалистичния контекст. Последователността на белезите върху тази кост предполага, че гравирането е целеви компонент на канибалистична практика, богата на символни конотации. И при предишни анализи можехме да предположим, че канибализмът в пещерата Гоф е била ритуал, но това изследване е най-силното ни доказателство в тази посока.“

Първите палеонтологични проучвания в района започват още преди век. През 1903 г. в пещерата е открит „Чедърския човек“, цял скелет на мъж, живял преди 10 хиляди години.

През 2011 г. д-р Бело и колегите ѝ представиха три случая, за които предполагат, че човешки черепи са били използвани като съдове за напитка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg