Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кание Уест блокиран в Туитър след пост, че „чернокожите са евреи“

Рапърът сред вълна от недоволство след модното си ревю в Париж с тишърти „Животът на белите има значение“

Консервативната блогърка и активистка Кандис Оуенс и Кание Уест с тишъртите, които предизвикаха вълна от възмущение онлайн. Снимка: Туитър - Кание Уест блокиран в Туитър след пост, че „чернокожите са евреи“

Консервативната блогърка и активистка Кандис Оуенс и Кание Уест с тишъртите, които предизвикаха вълна от възмущение онлайн. Снимка: Туитър

Рапърът Кание Уест загуби временно правото си да публикува в Туитър и Инстаграм след поредица от антисемитски постове от уикенда. В неделя Туитър наложи временна забрана на активността му и изтри негов коментар, че обявява „death con 3“ на евреите, препратка към американската военна тактика „DEFCON“, чиито степени от 1 до 6 маркират готовността на армията да реагира при заплаха.

„Забавното е, че аз не мога да бъда наречен антисемит, защото чернокожите всъщност са евреи“, обясни позицията си Кание, но оправданието му не бе прието от администрацията на Туитър, която премахна поста му.

Първи в санкциите всъщност бяха от „Мета“, които още в петък наложиха временна забрана на профила на Уест след негово предположение, че рапърът Диди е контролиран от евреи.

Кание, който официално смени името си на Йе, от няколко дни е в центъра на вълна от възмущение, след като представи като част от модната си колекция тишърт с надпис „Животът на белите има значение“. Правозащитната организация „Лига против поругаването“ (Anti-Defamation League) предупреди, че приема надписа като реч на омразата заради широката му употреба от редица крайни групи и организации на бели супремасисти.

„Мисля, че това е много забавна тениска, забавна е идеята, че аз я нося. Просто един чернокож заявява очевидното“, коментира Йе в интервю за „Фокс Нюз“.

Не на това мнение обаче са десетки холивудски знаменитости, които излязоха в подкрепа на еврейския народ:

„Най-светлият ден за юдаизма беше през изминалата седмица – написа актрисата Джейми Лий Къртис. – Преди много време една заплаха за евреите доведе до геноцид. Ти си баща – обърна се тя към Кание, – моля те, спри.“

Организацията „Black-Jewish Entertainment Alliance“, защитаваща правата на чернокожите и евреите в развлекателната индустрия, осъди думите на рапъра като „болезнени, обидни и погрешни“:

„Те повтарят стереотипи, които стоят в основата на дискриминацията и насилието срещу евреите от хиляди години. Подобни думи раздират връзките между чернокожите и евреите. Общностите на чернокожите и евреите трябва да застанат заедно срещу подобни инциденти, за да стане ясно, че разпространяването на подобни омразни стереотипи е неприемливо и гледната точка на един човек от развлекателната индустрия не отразява възгледите на цялата общност“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg