Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Канна Рачева отличена за борба срещу корупцията

За пръв път Антикорупционният фонд награждава смели журналисти

„Благодаря на Би Ти Ви за това, че винаги е заставала зад мен и
заедно сме отстоявали основното правило в журналистиката: „Истината не заема
страна. Това го правят хората“, заяви разследващият и съдебен репортер Канна Рачева. Снимка: Би Ти Ви - Канна Рачева отличена за борба срещу корупцията

„Благодаря на Би Ти Ви за това, че винаги е заставала зад мен и заедно сме отстоявали основното правило в журналистиката: „Истината не заема страна. Това го правят хората“, заяви разследващият и съдебен репортер Канна Рачева. Снимка: Би Ти Ви

Канна Рачева от Би Ти Ви бе отличена за цялостен принос и присъствие на първото издание на наградите за журналистика срещу корупцията „Червена линия”. Отличията бяха раздадени днес, 9 декември, навръх Международния ден за борба с корупцията. Учредител на наградите е Фондация „Антикорупционен фонд“, оглавявана от Бойко Станкушев. Целта на наградата е да отличава смелите журналисти и разследвания, допринесли за разобличаване на корупцията или за подобряване на правната система у нас.

„С невероятно упорство, търпение и неотказване от мисията си Канна Рачева осветява всички проблеми на българската правосъдна система, а това е много, много важно“, заяви председателят на журито проф. Иво Драганов.

За журналистическо разследване бе отличена поредицата на Николай Стоянов от „Капитал“ за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие. Награда за утвърждаване на върховенство на правото получи Мартин Георгиев от „Сега“ за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България. В категорията „млад журналист” призът бе връчен на Мариян Иванов от БНР – Бургас, за отразяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона. Фондацията отличи и Венелина Попова с награда за регионална журналистика за поредицата ѝ от материали, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.

Специално отбелязани бяха Николай Марченко от „Биволъ“ – за журналистическа непримиримост и кураж, и Полина Паунова от „Свободна Европа“ – за журналистическа дързост и рефлекс.

Журито, отсяло наградените сред 26 номинирани от 15 медии, е в състав: проф. Иво Драганов, Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционнния фонд, и Бойко Станкушев.

„Гражданската мобилизация срещу корупцията е невъзможна без смели журналистически разследвания“, заяви Станкушев по време на церемонията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg