POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кантата, посветена на Капитан Петко Войвода, с премиера във Филхармонията

Епохата, родила българския хайдутин и италианския революционер Гарибалди, ще бъде почетена с концерт в зала „България“

Паметник на Капитан Петко Войвода на площад „Гарибалди“ в Рим - Кантата, посветена на Капитан Петко Войвода, с премиера във Филхармонията

Паметник на Капитан Петко Войвода на площад „Гарибалди“ в Рим

Когато Петко Войвода среща Джузепе Гарибалди през 1864 г. в Италия, от дружбата им възниква прочутата Гарибалдийска дружина, участвала в Критското въстание. Приятелството на двамата революционери ще бъде почетено с концерт на 5 октомври в столичната зала „България“, наречен „Viva Italia! Да живее България!“.

В събитието ще се включи цялата „дружина“ на Софийската филхармония – с оркестъра и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, които ще изпълнят произведения на популярни италиански и български композитори като Верди, Белини, Доницети, Росини, Пучини, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, италиански канцонети и български фолклор. Епохата, родила нашия и италианския национални герои, ще бъде описана с триумфалния марш от „Аида“ на Верди, с интермецото из „Селска чест“ на Маскани, с ръченица из „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, „Нестинарско хоро“ на Големинов и други произведения.

Славил Димитров ще дирижира написаната от него специално за този концерт кантата „Капитан Петко Войвода“.

„Музиката се подчинява на народната песен за революционера. Не е случайно и началото на произведението, парафраза на любимата песен на Командирина – химна на Родопа планина „Руфинка болна легнала“. Без да се променя нито една нота от първоизточниците, развитието в произведението се стреми да моделира ново звучене на добре познатите песни“, обяснява идеята на произведението си Славил Димитров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС