Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Капка Касабова с британско литературно отличие

Българката с престижната награда за литература „Станфорд Долман“ за книгата си „Граница“

„Касабова съчетава горчиво, мрачно чувство за хумор със състрадание, докато следи съдбите на хората, озовали се от грешната страна на оградата от бодлива тел“, пише „Гардиън“. Снимка: Личен архив - Капка Касабова с британско литературно отличие

„Касабова съчетава горчиво, мрачно чувство за хумор със състрадание, докато следи съдбите на хората, озовали се от грешната страна на оградата от бодлива тел“, пише „Гардиън“. Снимка: Личен архив

Българката Капка Касабова, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната литературна награда Stanford Dolman Travel Book с книгата си „Граница“, съобщава „Гардиън. Касабова получава 5 хил. паунда и статуетка във вид на глобус. Награждаването бе на 1 февруари в център „Олимпия“ в Лондон.Това е поредното признание за тази история, която бе обявена и за Книга на 2017-а в Шотландия. 

„Граница“ изпъкна … заради старомодния дар на авторката да разказва истории, красивата ѝ проза и актуалността на темата, тъй като Европа отново е застанала на прага на промяната. Смятаме, че това е важна книга“, мотивира избора на журито неговият председател Сара Уилър.

Родената в България писателка и поетеса Капка Касабова сръчно сваля слой след слой от историята в една от тревожните части от Европа, която, както и при „The Rule of the Land“ на Гарет Кар, отново стана актуална – пише „Гардиън“. Тя снове из триъгълника между границите на България, Гърция и Турция, започвайки от България, където по време на комунистическото ѝ детство източногерманците, които почиват в черноморските курорти, без да знаят, използват умишлено заблуждаващи карти, за да избягат през гората и зад Желязната завеса. Сега тя вижда сирийски бежанци, които се отправят от юг на север:

„Това беше година, когато бежанците все още прекосяваха границата по двама, а не стотици и хиляди“.

Граница(та) на Капка Касабова

Докато шофира из планинските села, Касабова се очертава като майстор-разказвач в срещите си с намаляващия брой хора, останали там – сред тях са бивши граничари, чиято работа е била да стрелят по опитващите се да избягат чехи, поляци и източногерманци. В този сложен етнически регион Касабова иска да разплете оплетените истории на честите смени на политиката към местното население, случили се след разпадането на Османската империя и по време на Балканските войни от 1912-13. Касабова съчетава горчиво, мрачно чувство за хумор със състрадание – посочва „Гардиън“, – докато следи съдбите на хората, озовали се от грешната страна на оградата от бодлива тел. Като българка, която се е озовала в Шотландия през Нова Зеландия, Касабова трябва да знае за опасностите от национализма на мястото, което нарича „последната граница в Европа“.

Вижте още: „ГАРДИЪН“ ЗА БЪЛГАРКА В ПИКА НА ДНЕШНИТЕ СТРАХОВЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg