Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Капка Касабова с награда от Британската академия

Писателката ще получи 25 хил. паунда за романа си „Границата”

 „Граница“ на Капка Касабова вкарва в темата за културното разбиране магически качества, като смесва наблюденията с биография и лиричност, пише журито, присъдило ѝ наградата. Снимка: Личен архив - Капка Касабова с награда от Британската академия

„Граница“ на Капка Касабова вкарва в темата за културното разбиране магически качества, като смесва наблюденията с биография и лиричност, пише журито, присъдило ѝ наградата. Снимка: Личен архив

Капка Касабова бе отличена с наградата „Найеф Ал-Родан“ на Британската академия за книгата си „Границата“, тъй като романът ѝ е „допринесъл за глобално културно разбирателство“. Освен поредното международно признание, родената в България, но живееща и работеща във Великобритания, Касабова ще получи и 25 хил. паунда от Академията, съобщава „Букселър“.

Международната награда се дава на книги, които „са допринесли за глобалното културно разбирателство“ и „хвърлят светлина върху връзките и разломите, формиращи културната идентичност в световен мащаб“.

Отличието бе връчено на Касабова в Лондон на 30 октомври от професор Аш Амин, председател на журито.

Издадена първо на английски език, „Граница“ излезе у нас броени месеци след премиерата си във Великобритания. През февруари романът ѝ бе отличен с престижната награда за литература „Станфорд Долман“, а след месеци стана Книга на годината в Шотландия.

Описвана като пътепис, „Граница“ разказва за граничната зона между България, Турция и Гърция, заплитайки в една обща история индивидуалните съдби на малцината жители в района. Журито отчита приноса ѝ като „важен в назряващия дебат за глобално културно разбиране“ и я определя като „оригинална и завладяваща история, която изследва идеята за границата не само като държавна граница, но и като психологическа и културна динамика“.

„Книгата е описание на мястото, където се срещат бъдещето и настоящето, хората, културата и природата, написана в омагьосващ стил и населена с ярки персонажи – аргументира избора на журито проф. Амин. – „Граница“ вкарва в темата за културното разбиране магически качества, като смесва наблюденията с биография и лиричност.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах