Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Капка Касабова в краткия списък на френската Европейска награда за литература

Романът ѝ „Граница“ с шанс да грабне престижното отличие и 10 хил. евро

Писателката Капка Касабова от години не живее в България, а романите си пише на английски език. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Капка Касабова в краткия списък на френската Европейска награда за литература

Писателката Капка Касабова от години не живее в България, а романите си пише на английски език. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Романът „Граница“ на Капка Касабова е сред петте книги в краткия списък на френската Европейска награда за литература, присъждана ежегодно от фондация „Esprit d’Europe“. Отличието, което цели да допринесе за по-доброто разбиране на европейската културна идентичност, се връчва традиционно в началото на декември в Европейския парламент в Брюксел. Паричната премия към него е 10 хил. евро.

Книгата за завръщането на българската писателка, която от години живее и работи във Великобритания, в родината ѝ и впечатленията от пътуването ѝ в пограничния регион между Странджа, Гърция и Турция, е издадена на френски език през февруари 2020 г. „Граница“ първо попада в дългия списък с произведения на наградата в Париж. Броят на номинациите в дългия списък варира всяка година. След това книгата е избрана от т. нар. Спонсорски комитет, който има задачата да избере най-достойните творби за краткия списък. През 2020 г. заглавията в него са общо 5. В следващата фаза романът на Касабова ще попадне в ръцете на друг комитет, съставен от журналисти и писатели. Те ще гласуват за лауреата сред имената в краткия списък.

Конкуренция на Касабова тази година са значими имена като Хавиер Мариас, Павол Ранков, Анет Хес, Ерик Турвил. Наградата ще бъде връчена на 2 декември 2020 г.

През 2018 г. „Граница“ взе наградата „Найеф Ал-Родан“ на Британската академия, а година по-рано бе избрана за шотландски роман на годината.

Вижте още: КАПКА КАСАБОВА: ХОРАТА ГЛАСУВАТ, ЕМИГРИРАЙКИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС