Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Капка Тодорова с литературната награда „Алеко“

Журналистката е първата българка с отличието за къс хумористичен разказ

Предшественици на Капка Тодорова като лауреати на наградата „Алеко“ са били Ерих Кестнер, Хайнрих Бьол, Уилям Сароян... - Капка Тодорова с литературната награда „Алеко“

Предшественици на Капка Тодорова като лауреати на наградата „Алеко“ са били Ерих Кестнер, Хайнрих Бьол, Уилям Сароян...

Журналистката Капка Тодорова, известна и с алтерегото си Лола Монтескьо – един от най-интересните автори на фейлетони днес, стана първата българка лауреат на международната награда „Алеко Константинов“, която се присъжда ежегодно за къс хумористичен разказ. Призът е заслужен с текста ѝ „Как станах бежанка“.

В настоящото издание на конкурса, който през годините е бил печелен от автори като Хайнрих Бьол, Ерих Кестнер и Уилям Сароян, са участвали 21 разказа на писатели от цял свят – Канада, Бразилия, Русия, няколко балкански страни и др.

Наградата „Алеко“, която се дава от Община Свищов и международната фондация на името на писателя, са получавали досега двама българи – Йордан Попов и Георги Данаилов.

Вижте още: ЛОЛА МОНТЕСКЬО: ДЪРЖАВАТА ОТДАВНА Е СВЪРШИЛА, ТАКА ЧЕ ДА ОБИЧАМЕ КРИЗАТА – ТЯ СИ Е НАША

Разказът „Как станах бежанка“ на Капка Тодорова можете да прочетете в сайта на „24 часа“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg