Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Карабашлиев за отговора на Рашидов към Цанев: Пак намеси парите

Министърът на културата овъртоли разговора в неуважителен, „аверско-менторски“ тон

Захари Карабашлиев упрекна телевизията за употребата на думата „скандал“ по повод отказа на Стефан Цанев да получи наградата „Златен век“.  - Карабашлиев за отговора на Рашидов към Цанев: Пак намеси парите

Захари Карабашлиев упрекна телевизията за употребата на думата „скандал“ по повод отказа на Стефан Цанев да получи наградата „Златен век“.

Жестът на Стефан Цанев да откаже да получи наградата „Златен век“ е бил овъртолен от Вежди Рашидов в „аверско-менторски тон“ и отново в него са били намесени парите – в отговор на уважителното писмо на писателя. Това смята писателят Захари Карабашлиев. В интервю в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви той отбеляза, че получаването или неполучаването на дадено отличие е личен жест, но важното в случая е реакцията на Рашидов, която не закъсня.

„На това уважително и изключително добре артикулирано и аргументирано решение на Цанев беше отговорено по начин, който, меко казано… на „ти“, „приятелю“, „па ти не отказа, когато ти разписах една друга награда с парично измерение“, пак се намесиха парите… И това се овъртоли в един аверско-менторски тон. Според мен не може това да е тонът на една институция, на един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда.“

Захари Карабашлиев смята за важно писателите да заемат обществена позиция, като косвено ги упрекна за постоянното търсене на начин да го избегнат. Той посочи, че много от уважаваните от него автори участват в публичния дебат, но повечето се съобразяват с неща като „кой какво ще си помисли“, „сега не е моментът“, „я да видим какво ще стане“.

„А трябва да се говори – заяви Карабашлиев. – И трябва да се участва.“

Според госта, когато писател, поет, драматург направи жест като този на Стефан Цанев, на него трябва да се обърне внимание и от всички нас зависи той да отекне. Карабашлиев даде пример с есе на Георги Марков, посветено на непоносимостта.

„В него той пише за това чувство за непоносимост към всичко от 70-те, 60-те, заради което е напуснал България, но и което се случва сега. Но днес има ли смисъл да напускаме, след като можем да правим подобни жестове на несъгласие? Тогава не можеше да се правят по такъв начин.“

Карабашлиев упрекна и телевизията за употребата на думата „скандал“ по повод позицията на Стефан Цанев. Според него е неуместно с нея да се описват действията на велик писател; че самият Цанев не би искал това да се случва, както и че няма нужда от „шмекерлъци“, за да привлече внимание.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах