POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Каръци“ на Ивайло Христов открива „Киномания“

Филмовият фестивал стартира на 12 ноември в НДК

Елена Телбис и Ованес Торосян са в главните роли в „Каръци“. - „Каръци“ на Ивайло Христов открива „Киномания“

Елена Телбис и Ованес Торосян са в главните роли в „Каръци“.

„Каръци“ на режисьора Ивайло Христов, спечелил наградата „Златен Свети Георги“ на Международния кинофестивал в Москва, ще открие тазгодишната „Киномания“ на 12 ноември.

В Москва „Каръци“ бе определен от журито, председателствано от режисьора Жан-Жак Ано, за „умно и точно повтаряне на непреживяното като духовно състояние на постсоциалистическото общество“ и бе похвален от Федерацията на киноклубовете в Русия за „остротата на темите за подрастването, благородството и надеждата“. В класацията за наградата на публиката творбата на Христов бе на второ място.

„Каръци“ разказва за група неразделни приятели – ученици от средното училище, които живеят в малък провинциален град. Те са убедени, че до един са неудачници, но се надяват все пак да променят живота си.

В основните роли влизат Елена Телбис, Ованес Торосян и Деян Донков, участват още Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев… Оператор на „Каръци“ е Емил Христов. Лентата е снимана в Кюстендил.

„Каръци“ бе представен на „Софий Мийтингс“ през март и бе селектиран оттам за участието си в Московския фестивал. Редовни прожекции по кината у нас все още няма. Неговото пускане по кината се очаква наесен, като преди това той ще участва и на фестивала в Сан Себастиан.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС