Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Каръци“ не стигна до полуфинала за Оскар

Академията обяви късия списък в категорията за чуждоезиков филм – с Кончаловски, но без Алмодовар

Елена Телбис и Деян Донков в „Каръци“  - „Каръци“ не стигна до полуфинала за Оскар

Елена Телбис и Деян Донков в „Каръци“

„Каръци“ на Ивайло Христов не е сред деветте финалиста за Оскар в категорията за чуждоезиков филм. Вече е ясен късият списък, от който по-късно ще останат петима номинирани – и в него отсъстват още работите на Педро Алмодовар и Пол Верховен. За сметка на това тук е един от големите фаворити – германският „Тони Ердман“, както и новият филм на Андрей Кончаловски – „Рай“.

Номинациите за чуждоезиков филм се провеждат в две фази. Първата е пресявката до девет на всички кандидатствали заглавия – тази година те бяха рекорден брой, 85. На 24 януари ще станат ясни и окончателните пет номинирани филма. Самите Оскари се връчват на 26 февруари.

В късия списък сега влизат (по азбучен ред на страната им):

Австралия – „Тана“, режисьори Бентли Дийн, Мартин Бътлър

Дания – „Моя земя“, реж. Мартин Зандвлиет

Германия – „Тони Ердман“, реж. Марен Аде

Иран – „Търговският пътник“, реж. Асгар Фахради

Канада – „Това е само краят на света“, реж. Ксавие Долан

Норвегия – „Изборът на краля“, реж. Ерик Попе

Русия – „Рай“, реж. Андрей Кончаловски

Швейцария – „Животът ми като Тиквичко“, реж. Клод Барас

Швеция – „Човек на име Уве“, реж. Ханес Холм

Донякъде изненадващо е отсъствието на „Тя“ на Пол Верховен, предложение от Франция. Трилърът на холандския режисьор е увлекателната и дълбоко смущаваща история на жена, жертва на сексуално нападение, която от плячка се превръща в ловец. „Тя“ е и най-високо оцененият от критиката филм в дългата и неравна кариера на 78-годишния Верховен („Робокоп“, „Зов за завръщане“, „Първичен инстинкт“, „Звездни рейнджъри“).

Завръщането на Педро Алмодовар след 5-годишна пауза с „Хулиета“ също не попада в късия списък. Във филма Ема Хуарес и Адриана Угарте играят младата и стара версия на водещата героиня. Историята е за майка, изоставена от дъщеря си; в „Хулиета“ има любовна изневяра, скръб, изключително приятелство, търсене на духовното, бягство и чувство за вина.

Преди седем години, през 2009 г., „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на Стефан Командарев достигна до последния етап преди номинациите за наградите на Американската филмова академия –списъка с девет претенденти. Това е и най-големият успех на съвременното ни кино в историята на престижните отличия, които догодина се връчват за 89-и път.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах