Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кариатиди открити в гробницата в Амфиполис (снимки)

Кариатидите са белег, че в гробницата лежи изключително високопоставена личност. - Кариатиди открити в гробницата в Амфиполис (снимки)

Кариатидите са белег, че в гробницата лежи изключително високопоставена личност.

Две кариатиди (скулптурни женски фигури) с голяма художествена стойност са били открити в събота в най-голямата гробница на Балканите – в Амфиполис, Северна Гърция. Цял свят следи разкопките, защото учените предполагат, че покойникът под тоновете камъни и пръст може би е роднина на Александър Македонски.

Според съобщение на гръцкото Министерство на културата, лицето на западната кариатида е запазено почти непокътнато, докато изображението на източната кариатида е съсипано от времето. Дясната ръка на западната кариатида и лявата ръка на източната са протегнати към входа на гробницата. Изваяни са с изключителна артистичност.

Amf4

Техниката, използвана за изработката на женските фигури, е същата като на двата сфинкса от входа на гробницата. Мраморът, от който са издялани статуите, е от остров Тасос. Според специалистите откритието е от огромно значение, тъй като е белег, че в гробницата вероятно лежи изключително високопоставена личност.

Край кариатидите археолозите са се натъкнали на 4,5-метрова запечатана стена. Вероятно зад нея ще открият погребалната камера.

Amf3

Amf2

Amf5

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg