Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карикатура на Путин изнерви руски дипломати в Швейцария

Възмутени са и от колаж с Володимир Зеленски като Капитан Америка

Онлайн шаржът с Путин, разгневил руското посолство в Швейцария - Карикатура на Путин изнерви руски дипломати в Швейцария

Онлайн шаржът с Путин, разгневил руското посолство в Швейцария

Посолството на Русия в Швейцария се обиди от публикувана карикатура на Путин и иска да заведе дело срещу вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“, става ясно от публикация на сайта на посолството. В писмото, изпратено до главния редактор на вестника, се изразява „крайно възмущение“ от статията на журналистката Марит Лангшвагер от 9 юли, която прави обзор на колажите и карикатурите в интернет, свързани с войната в Украйна.

Посолството на Москва в Швейцария твърди, че „карикатурата на руския лидер с препратки към клоунадата, ЛГБТК-обществото и военните престъпници, се намира отвъд границата на разумното разбиране“. Възмущение в руските дипломати предизвиква и фактът, че в същия материал има и колаж на украинския президент Володимир Зеленски в костюм на Капитан Америка.

Володимир Зеленски като Капитан Америка в „народното“ онлайн творчество.

Текстът на писмото е далеч от дипломатичния език.

„Смятаме, че свободата на словото не е съвместима със свободата на разпространение на оскърбления и фейкове – се казва в руското послание. – Принудени сме да констатираме, че във вашия вестник редовно се публикуват материали на различни автори, безпардонно и безнаказано разпространяващи своите измислици и ругатни по адрес на ръководството на Русия. Този път малкоизвестната млада журналистка М. Лангшвагер „надплю“ всички свои събратя по перо, като си е наумила да съпроводи привидно наивно-възторженото съчинение за „креативни“ мемове на украинската тролска фабрика (всъщност унили препечатка на изображения от интернет, обработени с графичен редактор и с плосък хумор), с намираща се отвъд границата на разумно разбиране карикатура на руския лидер с препратки към клоунадата, ЛГБТК-обществото и военните престъпници.

Ако говорим за клоунада, би било много по-уместно тази тема да се разгледа в контекста на неотдавнашното минало на украинския комик В. Зеленски. Запазени са видеозаписи на крайно многозначителни „пърформанси“ с участието на бъдещия президент на Украйна с излизащо извън нормите ниво на пошлост, които лесно можете да намерите в мрежата. Но не, в „Нойе Цюрхер Цайтунг“ той е изобразен като могъщ „Железен човек“ (това, вероятно, вашия вестник също смята, че е нещо като „хумор“). Що се отнася до личността на Президента на Русия, то той, както е известно, е дълбоко вярващ православен човек и настоява за съхраняване на традиционните християнски ценности в руското общество (и явно не е поклонник на ЛГБТ-обществото, във връзка с което дъгата на лицето му е, както казват в Русия, нещо като „на свинче – звънче“). Явно това съвсем не се харесва на Запад, където активно и принудително се пропагандират идеите на ЛГБТ-обществото още от училищния чин.

Изразът „военен престъпник“ също е недоказано пряко оскърбление. Журналистката М. Лангшвагер вероятно дори не е в час кои са истинските военни престъпления – те идват само от украинските неонацисти по отношение на несъгласното гражданско население, най-вече от Донбас, и към руските военнопленници, за което вашият вестник предпочита упорито да мълчи или да дава оскъдна и уклончива информация, за да не навреди на лъжливата линия на идеализация на киевския режим.“

Писмото завършва с обещание да се заведе дело в швейцарски съд за клевета и оскърбление по отношение на висшите длъжностни лица на Русия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg