Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карикатурист от „Шарли Ебдо“ вече няма да рисува Мохамед

Но терористите не са спечелили, отсече Люз

Корицата на Луз за броя на „Шарли Ебдо“ след разстрела. - Карикатурист от „Шарли Ебдо“ вече няма да рисува Мохамед

Корицата на Луз за броя на „Шарли Ебдо“ след разстрела.

Карикатуристът Люз от „Шарли Ебдо“ – автор на корицата на първия брой на списанието след кървавия атентат през януари, няма да рисува повече пророка Мохамед. „Това вече не ме вълнува“, обясни той през френското издание „Инрокс“.

Корицата на броя след атаката срещу редакцията на списанието в Париж изобразяваше Мохамед, държащ табела с надпис „Аз съм Шарли“, а заглавието бе „Всичко е простено“. Карикатури на пророка неведнъж в миналото са провокирали остри реакции у мюсюлманите и нападения от крайно настроени ислямисти, тъй като изобразяването на Мохамед е забранено в тяхната религия.

„Уморих се да рисувам Мохамед, така както се уморих да рисувам Саркози. Няма да си прекарам живота, илюстрирайки ги“, казва Люз в отговор на въпрос за прочутия брой след атентата, който се продаде в тираж от 8 милиона при обичайно отпечатвани около 60 хиляди екземпляра преди атаката.

На Люз сега предстои издаването на книга с комикси – „Катарзис“, която по думите му е неговият начин да изрази себе си след разстрела на колегите си.

През февруари бившият редактор на „Шарли Ебдо“ Филип Вал заяви, че се страхува за оцеляването на списанието предвид задаващия се нов климат на автоцензура в медиите. Люз обаче реагира остро на това в интервюто си пред „Инрокс“. „Той вече не е Шарли. Той е просто част от историята ни. Терористите не са спечелили“, отсече художникът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС