VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карикатуристите, шегували се с Мохамед, са мъртви

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите при атентата в офиса на сатиричния вестник „Шарли Ебдо” в Париж. - Карикатуристите, шегували се с Мохамед, са мъртви

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите при атентата в офиса на сатиричния вестник „Шарли Ебдо” в Париж.

Карикатуристите Шарб, Кабю, Тинюс и Волински са сред жертвите при атентата в офиса на сатиричното списание „Шарли Ебдо” в Париж, съобщава Le Parisien. Въоръжени мъже нахлуха около 11, 30 ч. таи сутрин в редакцията на изданието в центъра на френската столица, въоръжени с калашници. Минути по-късно от сградата се чуват серия изстрели. На излизане започва престрелка с полицията, но нападателите успяват да се качат в кола и да потеглят към покрайнините на Париж. По пътя те отвлекли друг автомобил, като оставили шофьора му на пътя. 12 са убитите в престрелката, сред тях има двама полицаи.

Шарб е псевдоним на 47-годишния Стефан Шарбоние, който е бил главен карикатурист на списанието. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, който е предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричното списание.
Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.

Charlie Hebdo4

Престрелката продължила на улицата пред редакцията.

Главният редактор на „Шарли ебдо“ Жерар Биар е бил в Лондон по време на атаката, съобщава „Гардиън“. „Шокиран съм, че хора са нападнали вестник във Франция, секуларна република. Не го разбирам. Не разбирам как хора могат да нападнат вестник с бойни оръжия. Вестникът не е оръжие във война“, казва Биар, който твърди, че медията му не е получавала заплахи. Главният редактор на „Шарли Ебдо“ не смята, че нападението е свързано с темата от последния брой на вестника, посветен на писателя Мишел Уелбек. Уелбек предизвика широк обществен дебат заради противоречивите си изказвания за исляма.

Убитите са 12.

Убитите са 12.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пристига на мястото на престрелката. Споредн него няма съмнение, че нападението е терористичен акт.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пристига на мястото на престрелката. Споредн него няма съмнение, че нападението е терористичен акт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg