Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карикатуристка в Иран с присъда за ръкуване с мъж

Хвърлената зад решетките Атена Фаргадани получи допълнително наказание, защото се здрависала с адвоката си

Карикатуристката Атена Фаргадани ще лежи в затвора 12 години и 9 месеца заради „заговор срещу националната сигурност“. Сега я очаква нова присъда по обвинение в „извънбрачни сексуални отношения или прелюбодеяние“. Т.е. ръкуване с мъж. - Карикатуристка в Иран с присъда за ръкуване с мъж

Карикатуристката Атена Фаргадани ще лежи в затвора 12 години и 9 месеца заради „заговор срещу националната сигурност“. Сега я очаква нова присъда по обвинение в „извънбрачни сексуални отношения или прелюбодеяние“. Т.е. ръкуване с мъж.

Иранска карикатуристка, която в момента излежава 12-годишна присъда, защото е осмяла правителството, получи ново обвинение за „непристойно поведение“. Причината е, че жената се е ръкувала с адвоката си от мъжки пол.

„Амнести интернешънъл“ съобщи, че 29-годишната Атена Фаргадани, която преди няколко месеца беше хвърлена в затвора, защото в карикатура изобрази представителите на иранското правителство като маймуни и козли, е заплашена от още по-тежко наказание. Обвиненията в „извънбрачни сексуални отношения или прелюбодеяние“ са повдигнати срещу нея и адвоката й Мохамад Могими, защото той я посетил в затвора и се ръкувал с нея – постъпка, смятана за нелегална в Иран.

Фаргадани беше осъдена на 12 години и 9 месеца заради публикувания от нея комикс, който нарисува в знак на протест срещу плановете на иранското правителство да обяви извън закона доброволната стерилизация и да ограничи достъпа до контрацептиви.

Карикатурата на Атена, в която представителите на иранското правителство са изобразени като като маймуни и козли.

Карикатурата на Атена, в която представителите на иранското правителство са изобразени като като маймуни и козли.

Карикатуристката беше арестувана през август 2014-а след като публикува няколко сатирични творби във Фейсбук. Тя лежа три месеца в затвора „Евин“ в Техеран, преди да бъде освободена през ноември. По-късно иранският съд призна за виновна Фаргадани в „заговор срещу националната сигурност“, „разпространение на пропаганда срещу системата“ и „обида на членове на парламента“. Смята се, че протестните писма на карикатуристката до аятолах Али Хаменеи, президента Хасан Рухани и директора на затвора заради лошото отношение към нея в началните три месеца от престоя й зад решетките допълнително са допринесли за тежката й присъда. След като не получи отговор от иранските духовни и политически лидери, Фаргадани пусна видео, в което разказа как са я третирали в затвора „Евин“. В него карикатуристката се оплака, че била претърсвана на голо заради дребни провинения, бита и обиждана от надзирателите.

Атена Фаргадани беше арестувана отново през януари 2015 г. и осъдена през юни от съдия Аболгасем Салавати. Той е известен като изключително суров човек, чиито процеси често завършват с екзекуции. Сега, след като се ръкува с адвоката си, карикатуристката може да се яви на ново дело и присъдата й да бъде удължена, прогнозират от „Амнести интернешънъл“.

„Адвокатът на Атена – Мохамад Могими, я посети в затвора и я поздрави, като стисна ръката й. Здрависването доведе до обвинения срещу двамата в „извънбрачни сексуални отношения или прелюбодеяние“ и „непристойно поведение“. Те ще бъдат подведени под отговорност по „съответния надлежен ред“. Иран обеща да защитава свободата на словото, включително и свободата на изразяване в изкуството, като страна, подписала Международното споразумение за граждански и политически права“, напомнят от „Амнести интернешънъл“.

Предполага се, че Фаргадани излежава присъдата си в затвора „Гарчак“ и има данни, че е обявила гладна стачка.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС