Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Карикатурите, които не бяха убити

Франция тежко ранена след разстрела на Кабю, Шарб, Тинюс и Волински

 - Карикатурите, които не бяха убити

Прочутите френски карикатуристи Кабю, Шарб, Тинюс и Волински бяха убити вчера в парижката редакция на сатиричното списание „Шарли Ебдо”. Четиримата творци са емблема на сатирата и свободното слово във Франция от десетки години.

Волински (от ляво на дясно), Тинюс, Шарб и

Волински (от ляво на дясно), Кабю, Шарб и Тинюс

Карикатуристите са били разстреляни по време на седмичното им заседание. Нахлувайки в редакцията в сряда предиобед, тримата терористи са знаели как изглеждат Кабю, Шарб, Тинюс и Волински и са ги назовали по фамилии, преди да ги застрелят. Нападателите са знаели и новия адрес на „Шарли Ебдо“, седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана, двамата полицаи на смяна са били убити от терористите.

Кабю и Волински са сред създателите на сатиричното издание „Харакири“, предшественик на „Шарли Ебдо“. Кабю започва да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция. Тинюс е автор на силно критични карикатури на тема радикален ислям, до деня на смъртта си той е бил под полицейска охрана.

Сатиричният седмичник „Шарли Ебдо“ е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на събития от света чрез карикатури и мними репортажи.

Кабю

Карикатуристът Кабую рисува Париж.

Карикатуристът Кабю рисува Париж.

Жан Кабю беше карикатуристът, който стоеше зад февруарската корица на списанието през 2006 г., изобразяваща Мохамед по неудобен за радикалните ислямисти начин. Илюстрацията идва като продължение на шаржовете на пророка, публикувани в датския вестник „Джиландс Постен”. Тогавашният президент на Франция Жак Ширак предупреди редакцията на „Шарли Ебдо” да внимават с „явните провокации” срещу други религии.

Льо Гранд Дюдюш е един от най-разпознаваемите рисувани герои на Кабю.

Шарб

Все повече учителите са жертви на училищно насилие. Училищен инспектор: Какво имаш предвид под това, че не си приключил с часа?"

Все повече учители са жертва на училищно насилие. Училищен инспектор: Какво имаш предвид под това, че не си приключил с часа?“

Стефан Шарбоние, творил под псевдонима Шарб, до вчера беше отговорният редактор и шеф на карикатуристите в „Шарли Ебдо”. Негова запазена марка бяха регулярната серия от карикатури под наслов „Шарб не харесва хората”.

Сред най-известните му творби са „Не харесвам пушачи”, „Не харесвам пенсионирането” и „Аз съм много толерантен”.

Тинюс

"Какво означава прехвърляне? Това е, когато твоите пари пристигнат в сметката на психотерапевта ти."

„Какво означава прехвърляне?“ „Това е, когато твоите пари пристигнат в сметката на психотерапевта ти.“

Бернар Верлас – Тиню допринасяше за седмичните новини на списание „Мариан”, за месечното издание „Флуид Гласиал”, както и за тези в „Шарли Ебдо”. Сред работите му е и „Петте години на Саркози”.

Волински

paris_Wolinski

„Като се замисля, преди 40 години бях на барикадите…“ „Опитай се да забравиш това, татко.”

80-годишният Жорж Волински в миналото е бил главен редактор на месечния комикс „Шарли Менсел”, излизал като притурка на „Харакири Ебдо” – предшественикът на „Шарли Ебдо”. Негови творби са намирали място в „Пари Мач”, „Ле Нювел Обсерватьор”, „Пари-прес” и други издания.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС