Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Карикатурите на Чавдар Николов изтрити и от YouTube

Каналът на художника в най-големия сайт за видеосподеляне вече не е достъпен

„Брей, че загадъчни „Свински опашки“! Сега пък изчезнаха от YouTube“, написа Чавдар Николов във Фейсбук. - Карикатурите на Чавдар Николов изтрити и от YouTube

„Брей, че загадъчни „Свински опашки“! Сега пък изчезнаха от YouTube“, написа Чавдар Николов във Фейсбук.

Видеокарикатурите на художника Чавдар Николов вече не може да се гледат и в YouTube. Каналът, където те се публикуваха активно след казуса с изтритите клипове от Нова телевизия, се оказа недостъпен по обяд във вторник.

Самият Николов сподели за това в профила си във Фейсбук:

„Брей, че загадъчни „Свински опашки“! Сега пък изчезнаха от YouTube.“

На страницата на сайта за видеосподеляне се вижда, че въпросният профил е „спрян заради множество или сериозни нарушения срещу политиката на YouTube за спам, хазарт, подвеждащо съдържание или други погазвания на правата за ползване на сайта“.

Вижте още: ИЗТРИХА ВИДЕО КАРИКАТУРА НА ЧАВДАР НИКОЛОВ (ВИДЕО)

Пред „Площад Славейков“ Николов сподели, че каналът в сайта се е поддържал не от него, а от „НетИнфо“, компанията, която стои и зад Vbox7, най-голямата българска алтернатива на YouTube. Когато преди около месец се разрази казуса с изтритите карикатури на художника от сайтовете на Нова телевизия, а впоследствие и те бяха възстановени – е започнала по-активна поддръжка на профила в YouTube, преди това там имало 15-ина клипа.

По-късно от „НетИнфо“ дали на Чавдар Николов достъп до администрацията на канала на негово име във Vbox7, но когато пожелал такъв и до този в YouTube, поискали от него да подпишат договори за подялба на евентуални приходи от монетаризиране, коментира художникът. Той не отговорил в продължение на около две седмици – до днес, когато отворил сайта, за да види какво става, и видял, че каналът го няма.

„Не знам какво мога да наруша с тези карикатури – отвърна Николов на въпрос дали вижда нещо във видеата си, което може да погазва правилата на YouTube. – Мога да наруша единствено егото на премиера. Какво друго, не ми е ясно.“

Хронология на „свинските опашки“

В средата на април видеокарикатура на Чавдар Николов, осмиваща Бойко Борисов и свързваща го със свинските опашки на патрулите за бежанци по границата, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия (включително Vbox7) – заедно с всичките му останали работи там. След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника.

По-късно карикатурите бяха възстановени. Това се случи малко след като министър-председателят обяви изтриването на видеото като удар от Нова тв лично срещу него.

Вижте още: ЧАВДАР НИКОЛОВ ЗА ПРЕМИЕРА: КАЗА ЗА НОВИЯ МИ ДОГОВОР, ЧАКАМ ИНСТРУКЦИИ ЗА КАРИКАТУРА

Чавдар Николов разкри пред „Площад Славейков“ на 21 април, че окончателно е прекратил отношенията си с Нова. Тогава той обясни, че коментарите на премиера Борисов за заплатата му и несъществуващия нов договор с телевизията са го възмутили, но не е видял подобно възмущение у ръководството на медията, както е очаквал.

„Реших, че е безсмислено вече да разговаряме“, каза художникът.

В момента Чавдар Николов публикува карикатурите си в сайта „Терминал3“. Негови видеа се излъчват и в „Шоуто на Слави“.

Състоянието на медиите в България – просто ужасно

На 3 май Европейският център за медийна свобода посвети свой материал по случая с изчезналите карикатури на Чавдар Николов. В него те разказаха, че от септември миналата година той е нарисувал около 90 15-секундни клипчета, пускани в сутрешен блок на Нова телевизия и качвани на онлайн платформа, собственост на същата група.

„На 13 април Николов трябва да е отишъл твърде далеч“, отбелязаха от Центъра.

След като дадоха бекграунда на сюжета в карикатурата от тогава (граничните патрули и похвалата на премиера Бойко Борисов за тях), от организацията написаха, че няколко часа след излъчването си, видеото е било „цензурирано“ от уебстраницата на телевизията, а целият канал на Николов във Vbox7 – изтрит.

По-късно същия ден той получил обаждане да не готви карикатура за следващия ден, а в следващо обаждане бил информирам, че договорът му се прекратява. След това изпълнителният директор на Нова тв Дидие Щосел се извинил за случилото се, а Силвия Зурлева от борда на телевизията обяснила спирането на договора като „бизнес решение“. Министър-председателят Бойко Борисов пък заявил, че няма нищо общо с премахването на карикатурите.

„Аз мисля, че премиерът е бил въвлечен – косвено или не“, каза Чавдар Николов пред Центъра.

Оттам добавиха, че след протести в столицата София и серия от публикации по темата в международни медии, творбите на карикатуриста са били възстановени във Vbox7, а на него е бил предложен нов договор в Нова телевизия. Но той отказал.

„Не вярвах, че това може да се случи в страна от Европейския съюз – коментира Николов и въздъхва: – Състоянието на журналистиката в държавата е просто ужасно.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах