Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Кармина Бурана“ в краката на Альоша в Пловдив

Започва фестивалът „Опера оупън“ със сцена на тепе Бунарджика

Вече се работи по изграждането
на сцената на Бунарджика. Снимка: Пловдивска опера - „Кармина Бурана“ в краката на Альоша в Пловдив

Вече се работи по изграждането на сцената на Бунарджика. Снимка: Пловдивска опера

Сцена на открито издига под паметника на Альоша Пловдивската опера. На 4 юни на нея ще бъде открито осмото издание на фестивала „Опера оупън“ с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Изборът на сцената е символичен. Точно 55 години, след като пловдивчани гледат първия оперен спектакъл на открито, на същата дата и на същото място зрителите ще станат свидетели на премиерата на „Кармина Бурана“.

Преди 55 години в подножието на Альоша се провежда първият спектакъл на открито в Пловдив. Архивният кадър е от книгата „Оцеляващата“ на Пенка Калинкова.

За събитието се изгражда сцена в подножието на паметника на съветския войник, на която ще се качат над 150 артисти. В постановката участват хорът, балетът и оркестърът на Пловдивската опера и Детски хор към „Академията на Госпожа Опера“. Солисти в спектакъла са Пламена Гиргинова, Иво Йорданов и Александър Баранов, диригент на оркестъра е Емил Табаков, диригент на хора – Драгомир Йосифов.

Постановката на хореографа Боряна Сечанова следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от X-XI век. Открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година, в нея са включени „назидателни и сатирически“ песни, любовни песни, песни „на маса“, игри и мистерии. Творческият екип на спектакъла изследва невидимото влияние на повелителката Фортуна и неуспешните опити на хората да се отделят от вселенския кръговрат. За мултимедийните проекции на върха на Бунарджика сценографът Петко Танчев използва скици от средновековни книги и алхимични ръкописи, които ще бъдат прожектирани чрез триизмерен мапинг.

Заради очаквания интерес към премиерния спектакъл на Опера Пловдив, той ще бъде повторен на 5 и 7 юни. Със съдействието на район „Централен“ са предприети всички необходими мерки за опазване природата и чистотата на емблематичното пловдивско тепе, отбелязват организаторите.

Програмата на „Опера Оупън“ ще се разпредели на две сцени – на Бунарджика и на Античния театър, традиционния дом на фестивала. В тазгодишното издание, което ще продължи от 4 юни до 30 август, предстоят 16 събития с пет премиерни заглавия, подготвени от Опера Пловдив – „Севилският бръснар“, „Тоска“, „Дон Жуан“ с участието на международни артисти. Събитието е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg