Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Карнавал без маски и анонимност (снимки)

Габровският карнавал осмя Румен Радев, Петър Волгин и десетки още публични фигури, белязали изминалата година

Часове преди началото на карнавалното шествие, макетите можеше да се разгледат свободно край Дома на сатирата и хумора, което предостави някои непредвидени от авторите сюжети. Снимка: „Площад Славейков“ - Карнавал без маски и анонимност (снимки)

Часове преди началото на карнавалното шествие, макетите можеше да се разгледат свободно край Дома на сатирата и хумора, което предостави някои непредвидени от авторите сюжети. Снимка: „Площад Славейков“

Острото габровско жило за поредна година се заби право в сърцето на политическия елит у нас по време на Карнавала в града. Шествието, което всяка година събира хиляди габровци и туристи, се проведе на 18 май под мотото „Правете карнавал, а не война“.

Покрай призивите за мир по света, карнавалът заплаши да си създаде множество врагове, и то сред най-влиятелните кръгове у нас. По главните улици на града, където като гирлянди се забелязват множество предизборни плакати, лицата от тях нерядко дефилираха и под формата на високи макети на политици и хумористични сюжети, белязали изминалата година. На платформите, теглени от доброволци да се подиграят невинно с управата, лесно се разпознаваха шаржовите черти на президента Румен Радев от „Дондуков 2“ до „Трети март“; Петър Волгин, приютил на рамото си Елеонора Митрофанова; Делян Пеевски с магнити около врата си; Христо Иванов по дамско бельо и чаша турско кафе в ръка; обявения за президент на Русия Владимир Путин със своето куче на повод Костадин Костадинов… Тонът на места загрубяваше, както при платформата с фигурите на триото Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Борисов. Двамата лидери на „Продължаваме промяната“ носеха в ръце изцапано бельо, а между тях от пералня се подаваше глава с чертите на Бойко Борисов.

Някои шаржове опипваха търпението на вдъхновителите си. Снимка: „Площад Славейков“

Шествието на макетите минаваше на фона на кратък коментар, написан от авторите на съответната творба, както единият от водещите на събитието нерядко се налагаше да се застрахова на (полу)шега. Преувеличението е често използван похват, стана ясно при няколко „протестни платформи“ с будни граждани. На една от тях майчинското съсловие бе стреснато, че емблематични произведения на български автори отпадат от програмата; друга показа „новите ценности“ с жени с преувеличени естетични корекции. Един от сюжетите представяше „битката за паметника“, при която на гол постамент два лагера – с тениски съответно на САЩ и СССР, спореха какво да има в Княжеската градинка в София – Статуята на свободата или реставриран Паметник на съветската армия. Посланието на авторите обаче изглади всякакви съмнения за пристрастие с поуката им, че спасението не дебне отвсякъде, а е в нашите ръце.

По време на дефилето МОЧА биваше разглобен неколкократно и на негово място се появяваше Статуята на свободата. Снимка: „Площад Славейков“

Карнавалът в Габрово има своите корени от т. нар. Олелийня от XIX век, провеждала се ден преди Сирни Заговезни, когато маскирани зевзеци шествали с часове по улиците на града, за да гонят злото и тегобата на ежедневието. По-значимо прекъсване е документирано в годините 1990-1997 г., когато дори габровци нямали сили да се шегуват с реалността. Съвременния си облик Карнавалът придобива през 1998 г. и от тогава се провежда всяка година (с малки изключения) под различно мото.

Дефилето се провежда под шапката на местната власт, но това не е повод художниците да се поставят под автоцензура. Едно от произведенията тази година изобразява кметицата на града Таня Христова като змия, увила се около сградата на общината. Самата тя, изглежда, приема добре саркастичната захапка: след като по обичай отряза опашката на габровската котка (препратка към популярната шега, че котките в града са с рязани опашки, за да се затваря по-бързо вратата след тях и да не изстиват стаите), тя се включи в шествието по улиците на града, облечена като Елена от Троя.

Снимка: „Площад Славейков“

Снимка: „Площад Славейков“

Създателите на хумористичните шаржове не разчитат на маската на анонимността – близо 20 макета тази години са дело на общо 12 души, начело с художника Драгомир Цанев. В продължение на месеци се работи със стиропор, арматурна тел, железни профили, които малко по малко придобиват облика на Корнелия Нинова, Джо Байдън, Доналд Тръмп и десетки други незастраховани от шеги.

Снимка: „Площад Славейков“

Някои от макетите са изработени по карикатури на „Прас прес“. Снимка: „Площад Славейков“

Снимка: „Площад Славейков“

Шествието продължи над два часа – изпитание за част от участниците. Снимка: „Площад Славейков“

Габровската котка е един от символите на Карнавала – нейната отрязана опашка се движеше след нея и можеше да се докосне за късмет. Снимка: „Площад Славейков“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg