Карнавал на ковид-маските във Венеция (снимки)

Гостите на кинофестивала дефилират с предпазните маски като моден аксесоар

Британската актриса Тилда Суинтън се появи с дизайнерска маска на откриващата церемония на фестивала във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Карнавал на ковид-маските във Венеция (снимки)

Британската актриса Тилда Суинтън се появи с дизайнерска маска на откриващата церемония на фестивала във Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кинофестивалът във Венеция (2 – 12 септември) обикновено привлича погледите на света с блясъка на висшата мода и екстравагантната поява на звездите на червения килим. През 2020 г. вечерните тоалети имат един допълнителен аксесоар – ковид-маска.

77-то издание на форума е първото голямо международно събитие, което се провежда на живо в Европа след началото на пандемията през март. Мащабите на фестивала принудиха организаторите да въведат строги противоепидемични мерки – прожекции със социална дистанция, проверка на температурата на гостите, система за проследяване на движението им и задължително носене на маски както на закрито, така и в откритите пространства. Маските не бива да са обикновените „венециански“, тоест карнавални, а медицински, но има и някои забележителни изключения – златната карнавална маска на Тилда Суинтън, която по-късно получи още нещо от злато – наградата „Златен лъв“ за цялостно творчество.

Вижте още: ВЕНЕЦИЯ ОБЯВИ ВОЙНА НА „НЕТФЛИКС“, НАРЕЧЕНА „БОРБА ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА“

Маскирани, директорът на фестивала Алберто Барбера и председателката на журито Кейт Бланшет дадоха тон на поздравите между гостите, като докоснаха лактите си.

Америка за България

Гостите свободно интерпретираха изискването за задължителни маски на фестивала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За мнозина маската бе моден аксесоар. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зрителка чака началото на „Връзки“, италианския филм, който откри програмата на фестивала в Двореца на киното. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Медиите едва разпознаха тунизийската продуцентка Дора Бучуча, скрита зад маска и очила. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на фестивала Алберто Барбера (вдясно) и президентът на форума Роберто Сикуто позират пред камерите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на журито Кейт Бланшет рядко сваляше медицинската маска. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3